Начало Свят Шолц и Макрон призовават Европа да бъде реформирана и напълно интегрирана (Пълното...

Шолц и Макрон призовават Европа да бъде реформирана и напълно интегрирана (Пълното им изявление)

54
Шолц и Макрон
Снимка: БТА

Подобряване на конкурентоспособността на Европейския съюз: Шолц и Макрон призовават за съвместни действия

Германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон се обединяват в искане за подобряване на конкурентоспособността на ЕС, призовавайки за сериозни усилия в тази посока, както посочват в съвместен коментар за в.„Файненшъл таймс“.

Двете лидери изразяват своите идеи и призовават за:

„След последните пет години, през които Европа беше изправена пред различни предизвикателства, като пандемията, руската агресивна война в Украйна и геополитическите промени, е видно, че сме на историческа преломна точка. Не можем да се позволим да подценяваме основите на нашия начин на живот и роля в света. Европа претърпява промяна и трябва да се адаптира към новите предизвикателства.

Основата на борбата с тези предизвикателства е укрепването на конкурентоспособността и устойчивостта на континента, като същевременно се осъществява Зелената сделка и успешният цифров преход. Новата динамика за конкурентоспособност, предложена от Франция и Германия, е от съществено значение за бъдещето на ЕС.“

Двете страни насочват вниманието си към значимостта на бъдещата индустриална и технологична мощ на Европа, като акцентират върху развитието на зелените и цифровите технологии, които да подобрят пазарите, индустриите и работните места.

За постигане на общите цели, Германия и Франция настояват за повече иновации, по-голям съвместен пазар, увеличени инвестиции, равни условия и по-малко административни тежести. С общи усилия ще работят за укрепване на суверенитета на ЕС, намаляване на критичните зависимости и модернизиране на правилата за конкуренция с оглед на международната конкурентоспособност.

Шолц и Макрон призовават за по-голям технологичен капацитет на ЕС чрез насърчаване на изследвания и иновации, създаване на нужните инфраструктури и увеличаване на взаимосвързаността в европейския пазар.

Основното съкровище на Европа – единният пазар, който стимулира компаниите да разработват новаторски продукти и услуги, да растат и да се конкурират, трябва да бъде максимално използван чрез модернизация, намаляване на фрагментацията и насърчаване на свързаността.

В заключение, двете страни призовават за колективни усилия, както частни, така и публични, които да отговарят на амбициите на ЕС, с акцент върху мобилизирането на необходимите инвестиции и интегрирането на европейския финансов пазар.

  • Автори: президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Олаф Шолц
  • Изявлението е публикувано във „Файненшъл Таймс“. Преводът е на ДЕБАТИ.БГ.

Още международни новини – четете тук