Начало Новини Швейцария отхвърли на референдум инициатива за биоразнообразието и пенсионна реформа

Швейцария отхвърли на референдум инициатива за биоразнообразието и пенсионна реформа

49
Швейцария отхвърли на референдум инициатива за биоразнообразието и пенсионна реформа

Швейцарските избиратели отхвърлиха категорично предложението за по-добро опазване на биоразнообразието, както и предложената реформа за пенсионното финансиране, става ясно от първите данни след затварянето на изборните секции, предаде Франс прес.

Резултатите не са изненадващи. Социологическите допитвания преди референдума, на който бяха поставени двете теми, вече показаха, че гласоподавателите имат намерение да пуснат бюлетина с „Не“ и по двата въпроса. Данните бяха потвърдени от института за социологически проучвания „Ге Еф Ес Берн“, който публикува първите резултати от паралелното преброяване веднага след затварянето на изборните секции точно на обед (10 ч. по Гринуич).

Инициативата за биоразнообразието, подкрепена от редица природозащитни организации, сред които „Про Натура“, „Бърд Лайф“ и „Суис Херитидж“, призоваваше за отделяне на повече ресурси и територии за опазването на биоразнообразието и природата, дори извън защитените зони, както и за по-добро опазване на ландшафта и архитектурното наследство. В подкрепа на това предложение са гласували 37% от гласоподавателите, сочат първоначалните данни.

Според частичните резултати, публикувани от федералното правителство, предложението е отхвърлено с почти 66% от преброените 30 минути след края на гласуването бюлетини.

„Швейцария има едно от най-високите нива на застрашени видове и околна среда от всяка друга европейска страна от ОИСР“, каза пред АФП Сара Персон Пере, един от директорите на „Про Натура“, като се позова на доклад на Европейската агенция по околна среда.

Това проучване, публикувано през 2020 г. показва, че процентът на защитените територии в Швейцария в сравнение с националната територия е най-нисък от всички европейски страни.

Парламентът, радикално дясната Швейцарска народна партия – най-голямата партия в страната, един от чиито исторически избиратели е земеделската общност, както и либералите и центристите, и икономическите кръгове, оцениха, че тази инициатива отива твърде далеч.