Начало Водещи Чираци на Кремъл и Белград окупират Македония на Мицкоски

Чираци на Кремъл и Белград окупират Македония на Мицкоски

94
Парламентът на Северна Македония избра правителството с премиер Християн Мицкоски
Снимка: БТА

Правителството на Северна Македония, начело с министър-председателя Християн Мицкоски, е подчинено на руско-сръбското влияние.

Вицепремиер в кабинета на държавата член на НАТО е просръбският и прокремълски политик Иван Столкович – символ на превзетата македонска държава. Кандидатката за присъединяване към Европейския съюз е плацдарм за чужд, антиевропейски геополитически проект. Вицепремиерът участва в правителствени заседания, знае държавни и военни тайни, а в същото време е най-големият съюзник на Москва.

Пъпната връв на Стоилкович е известна отдавна, но се оказва, че неговата дъщеря Сандра е пряката свръзка с Кремъл и не по-малко влиятелна.

Иван Стоилкович обяви, че ще напусне РСМ, ако българите бъдат вписани в Конституцията, а днес отговаря за междуобщностните отношения. Стоилкович нарече „Дисниленд“ геноцида в Сребреница от 1995 г., когато босненските сърби избиха над 10 000 босненски мюсюлмани. През месец октомври м. г. той заяви, че „Скопие няма бъдеще без Сърбия“. Вицепремиерът посреща лично в РСМ всеки руски политик, дошъл на посещение, включително външния министър Сергей Лавров.

Сандра Стоилкович пък е „програмен координатор“ на финансирания от руската държава Фонд за обществена дипломация „Александър Горчаков“, създаден с „благословията“ на руския президент Владимир Путин.

Сандра изнася редица речи на кръгли маси и публични срещи. Има основна роля и в „Балкански диалог“ – събитие, което Фондът организира всяка година в различна балканска държава, където се подчертават връзките с Руската федерация. На практика обаче Кремъл набира обслужващ персонал за разпространение на руската пропаганда на Балканите.

Неофициално Сандра Стоилкович работи в кабинета на прессекретаря на президента на Руската федерация Дмитрий Песков или поне е близка до него и структурите около него.

Какви са целите на Фонда?

Фондът „Горчаков“ е създаден от Министерството на външните работи на Руската федерация с указ на президента от 2 февруари 2010 г.

На книга мисията му е да насърчава развитието в областта на публичната дипломация и създаването на благоприятен социален, политически и бизнес климат за Русия в чужбина.

Сред официалните задачи е провеждането на социални, културни, образователни, научни и управленски програми в областта на международните отношения, анализ на икономическата и социално-политическата ситуация, участие в научно-образователния процес и други подобни, но две от тези точки са особено интересни:

„Насърчаване на формирането на благоприятно обществено мнение за Русия в чужбина“ и „насърчаване на интелектуалния, културен, научен и бизнес потенциал на Русия в чужбина.“

Фондът може да предоставя безвъзмездна помощ (финансиране) за изпълнение на инициативи на чуждестранни и международни неправителствени организации, журналисти и други. Финансирането на политически партии е забранено, поне формално.

В списъка с приоритетни области на дейност на „Горчаков“ за 2025 г. фигурира и „поддържане на стратегическите основи на взаимодействие между Русия и държавите от Балканския полуостров“.

Директор в този фонд е дъщерята на вицепремиера Стоилкович, което означава, че руското влияние в Северна Македония не е прост косвено, а директно чрез член на македонското правителство.

В кратко интервю отпреди две години, на въпрос „какво означава, че руското посолство има две малки сгради в Скопие, а американското има „цял квартал“ в града“, Сандра Стоилкович отговаря:

„фактът, че посолството е по-малко, не означава, че сме по-малко силни. Важно е как служителите там ще си вършат работата.“

Москва-Белград-Будапеща

Многобройни са примерите за чуждо деструктивно влияние в Северна Македония при управлението на ВМРО-ДПМНЕ и Християн Мицкоски.

Македонският премиер преди дни призова унгарският му колега Виктор Орбан да бъде обявен за македонски герой и да получи орден от Скопие. Причината – Унгария отпуска на РСМ заем от 500 млн. евро.

Никола Груевски, политически баща на Мицкоски, се укрива в Унгария. Груевски управляваше еднолично Република Македония в продължение на 10 години (2006-2016 г.). Той подаде оставка след многохилядни масови протести и разкрития за тежки корупционни схеми, тотален контрол върху съдебната система и медиите. В края на 2017 г. избяга в Унгария, а правителството на Виктор Орбан отказва да го екстрадира. Груевски лично наложи за лидер на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски. Последният нито веднъж не е осъдил злоупотребата с власт и едноличния режим на своя предшественик.

Съветникът на Орбан Арпад Хабони и приближени бизнесмени през последните години инвестират мощно в медии, близки до ВМРО-ДПМНЕ. Наративът им е прокремълски и антиевропейски.

„ Източник: БГНЕС

Още международни новини – четете тук