Начало България ЦИК реши проблема с двете ДПС по соломоновски. Приема едновременно документите им

ЦИК реши проблема с двете ДПС по соломоновски. Приема едновременно документите им

29
Поддръжници и на двете фракции в ДПС се събраха пред ЦИК Снимка: Булфото
Поддръжници и на двете фракции в ДПС се събраха пред ЦИК
Снимка: Булфото

Централната избирателна комисия ще приеме едновременно документите на двете фракции в ДПС за участие в изборите на 27 октомври. Решението беше взето след две заседания, първото от което продължи четири часа, а второто – близо час. Така ЦИК се справи с проблема по соломоновски, въпреки че от юридическа гледна точка решението е спорно. Но то е политически целесъобразно. Дава възможност на двете фракции да се явят на изборите и им спестява съдебни разправии и политическо напрежение.

По този начин няма да се стига до спор кой е бил първи и кой втори на опашката.

За целта ще работят два екипа с по двама членове на ЦИК, а в протоколите ще бъде записан един и същи час. Решението беше взето с осем гласа „за“ и три „против“.

Тази сутрин приемът на документи беше отложен, след като в сградата на ЦИК влязоха и поддръжници на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, и представители на ДПС, подкрепящи Делян Пеевски, за да подадат документи за регистрация за предстоящите избори на 27 октомври т.г. Всяка една от двете фракции – ДПС-Доган и ДПС-Ново начало на Пеевски претендира да е истинската партия ДПС.

Партиите и коалициите могат да подават заявление в ЦИК за регистрация за участие в изборите всеки работен ден до 11 септември от 9.30 ч. до 17.00 ч.