Начало Водещи ЦИК представи бюлетината за изборите на 27 октомври

ЦИК представи бюлетината за изборите на 27 октомври

24
ЦИК представи бюлетината за изборите на 27 октомври

Централната избирателна комисия (ЦИК) показа образци на хартиената и електронната бюлетини за гласуване за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.

Регистрирани са 28 партии и коалиции, както и един независим кандидат в Плевен, припомни говорителят и зам.-председател на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Най-дългата бюлетина ще бъде с 28 кандидати и тя ще е за извън страната, посочи Матева и отбеляза, че в нея няма преференции.

Най-много преференции има в 23 МИР – София, обясни Матева. Тя каза, че в 10 района в страната са регистрирани кандидатски листи от всички 28 партии и коалиции, в останалите са регистрирани 26 – 27 кандидатски листи.

Матева показа и как ще се осъществява машинното гласуване. Член на СИК подава на избирателя карта за гласуване. След това тя се поставя от избирателя в машината с чипа нагоре и се изчаква визуализирането на електронната бюлетина за гласуване.

Заместник-председателят на ЦИК посочи, че на страница се показват по 14 формации, като в районите, в които има регистрирани 28 кандидати, опцията „Не подкрепям никого“ ще бъде на трета страница. Избирателят може да сменя страницата с опциите „предишна“ и „следваща“. Когато е избрана формация, стават активни и преференциите. С бутона „Преглед“ избирателят може да види направения от него избор . След това той има две опции да промени избора си или да гласува.

Матева призова избирателите да не дърпат машинната бюлетина, а да изчакат звуковия сигнал. Отдолу ще бъде изписан и хеш кодът, който ще стане ясен след удостоверяването на софтуера и машините за гласуване.

Ще бъдат изпратени и устройства за демонстрации за гласуване с машина до РИК.

Относно протоколите Матева отбеляза, че от ЦИК смятат, че ако не се бърза при попълването на протоколите, няма причина да се допускат грешки. Тя отбеляза,че протоколът е същият, който е използван на предходни избори и добави, че в самите протоколи има указателни текстове.

По думите ѝ организационно-техническата подготовка върви нормално. Матева припомни, че до днес българските избиратели могат да заявят, че желаят да гласуват зад граница. Към 13:30 часа са подадени 28 хил. заявления, каза Матева. До края на днешния ден българските общности могат да направят предложения за секциите извън страна до дипломатическите и консулските представителства, добави тя. До 5 октомври следва ЦИК да определи местата в държавите , в които ще бъдат разкрити секции, както и техния брой.

Говорителят на ЦИК припомни, че крайният срок за регистрацията на представителите на партиите, коалициите, неправителствените организации, инициативните комитети, които искат да участват в процеса на удостоверяване на съответствието на машините и софтуера, е до 2 октомври.

До 12 октомври избирателите, които желаят да гласуват по настоящ адрес, следва да подадат заявление за това, посочи Матева. Тя заяви, че дотогава е и срокът за подаване на заявления за гласуване в подвижни избирателни секции за хора с трайни увреждания.