Начало Новини Християн Мицкоски заяви, че ще положи клетва като премиер на Република Северна...

Християн Мицкоски заяви, че ще положи клетва като премиер на Република Северна Македония

69
Парламентарни избори в Северна Македония 
                                                                                                Мораториум на атаките срещу Левица и ЗНАМ, за да се реализира идеята за национално единство, обяви на митинг в Охрид председателят на ВМРО-ДПМНЕ

Мандатоносителят и бъдещ премиер на Република Северна Македония Християн Мицкоски заяви, че след като бъде гласувано правителството му, ще се закълне като премиер на Република Северна Македония и че по време на посещенията си в чужбина ще използва вписаното в Конституцията име на страната. 

„Конституционното име на държавата е ясно и не трябва да имаме двойни стандарти и да се чувстваме безотговорни пред гражданите или да ги заблуждаваме. Знаем какво е конституционното име – то е с добавката (Северна). Все пак в ежедневието и при изказвания в държавата ще използвам името „Македония“. Не можем да искаме от гражданите да спазват законите и сами ги нарушаваме. Конституционното име е конституционно, независимо дали ни харесва или не“, каза Мицкоски в интервю за ТВ Сител тази вечер.

Когато Гордана Силяновска от от ВМРО-ДПМНЕ положи клетва като президент, вместо Република Северна Македония тя произнесе „Македония“, а след това продължи да не използва конституционното име на държавата, заменяйки го с „нашата държава“. Това предизвика реакцията на Гърция, която заяви, че е налице нарушаване на договора от Преспа.  Имаше и вътрешно недоволство и коментари, че страната остава безименна. 

В досегашните си публични изяви, както и в днешното интервю, председателят на ВМРО-ДПМНЕ  не използва конституционното име на държавата, както президентът Гордана Силяновска, подчертавайки, че е нейно човешко право да нарича държавата си както иска, което предизвика остри реакции от страна на Гърция и на стратегическите партньори на държавата ЕС и САЩ. 

Премиерът на Гърция Константинос Мицотакис заяви, че очаква клетвата на Мицкоски и е готов да повдигне въпроса за нарушаване на договора от Преспа на срещата на НАТО през юли. В отговор на въпрос какви са потенциалните последици от създаденото напрежение покрай Преспанския договор, зам.-министърът на външните работи на Гърция Александра Пападопулу заяви, че иска да има надежда, „че новото правителство на Северна Македония, когато поеме властта, ще осъзнае и може би вече осъзнава, че е в интерес на вашата държава, че е в интерес на всички, да спазвате международните задължения и да напредвате“.

В интервюто си за СИТЕЛ тази вечер Мицкоски заяви, че очаква добросъседски, партньорски и съюзнически отношения с Гърция, а по отношение на България заяви, че позицията му е ясна и непроменима и проблемът с България „няма нищо общо с конституцията и законите“. 

„Няма да приема диктат. Гражданите и държавата трябва да имат предвидлив път (за евроинтеграция). Това, което е на масата (преговорната рамка) не е предвидим път. Казали сме нашето мнение, то е отложено действие (на промените в конституцията за вписване на българите в нея, след като Северна Македония стане член на ЕС), това е възможност за преговори. Подготвени сме да седнем с новото правителство на България, което очаквам да направи Бойко Борисов, защото (ГЕРБ и ВМРО-ДПМНЕ) сме в едно семейство (ЕНП) и съм готов да разговаряме за бъдещето, въпреки че в миналото не се показа като голям приятел, защото няколко пъти, когато беше премиер, постави вето амбициите на (Република Северна) Македония да започне преговори“, заяви Мицкоски. 

Той поясни, че с Борисов са се чули няколко пъти след изборите в Северна Македония и че Борисов му е честитил победата на изборите.

„После отново се чухме. Не е тайна, че се чувам с различни лидери на партии от ЕНП, с (Андрей) Пленкович и останалите, с (Александър) Вучич и т.н.  Няма дилема, че ще имаме комуникация, но ние диктати няма да приемаме. И през ум не ми минава да приемам диктати, приети от предходното правителство (в Северна Македония) от политици, дълбоко навлезли в някои други активности“, заяви Мицкоски.  

Позицията на ВМРО-ДПМНЕ е, че включването на българите в конституцията на Република Северна Македония, което е условие в приетата от всички държави в ЕС преговорна рамка е „български диктат“.