Начало България Храмовият празник на черквата "Свети великомъченик Димитър" в петричкото село Ръждак беше...

Храмовият празник на черквата "Свети великомъченик Димитър" в петричкото село Ръждак беше отбелязан с тържествена литургия и курбан за здраве

34
Храмовият празник на черквата "Свети великомъченик Димитър" в петричкото село Ръждак беше отбелязан с тържествена литургия и курбан за здраве

Храмовият празник на черквата „Свети великомъченик Димитър“ в петричкото село Ръждак беше отбелязан с тържествена литургия и курбан за здраве.

Отец Ангел Кочев отправи молитва за здраве, мир, любов и благоденствие, и напомни за живота и за изпитанията, на които е подложен свети Димитър. Свети великомъченик Димитър се решава – макар и кмет на Солун, да приеме християнската вяра. Намушкан е с копия, заради предаността му към Бога, а неговата жертва дава своя дял в историята на православната християнска църква. Мощите му се оказват целебни. В негова памет се изгражда величествен храм, в който се говори за неговия подвиг.

„Пожелавам на всички именници с гордост да носят неговото име. Така както на Димитровден се променя времето, така и те да се променят към доброто, красивото, достойното, полезното“, каза отец Ангел Кочев. 

Проектът за изграждането на черквата „Свети великомъченик Димитър“ е създаден преди повече от 20 години. Тя е построена на мястото на старо училище, напомни отец Кочев. Той добави, че жителите на петричкото село Ръждак са преселници предимно от Гърция, а училището е първата сграда, която те построяват. „През последните 5 години храмът се благоустрои и се превърна в любимо място за духовно разтоварване на всички вярващи. Благодарим на Бога и разбира се на помощта на всички хора. Всичко става с тяхната любов. Един храм трябва да бъде красив. Той е еталон за живота, за примера, за историята“, каза още отец Ангел Кочев по повод днешния  християнски празник, който е и храмов празник на черквата „Свети великомъченик Димитър“ в село Ръждак.