Начало Новини Хонконгската борса ще продължи дейността си дори при екстремно лошо време, обявиха...

Хонконгската борса ще продължи дейността си дори при екстремно лошо време, обявиха местните власти

59
Хонконгската борса ще продължи дейността си дори при екстремно лошо време, обявиха местните власти

Хонконгската борса ще продължи да функционира дори в случай на тайфун или на силна буря от септември насетне. Това обяви днес шефът на изпълнителната власт в специалния китайски административен регион, цитиран от Франс прес.

Инвеститорите ще могат да „преговарят без прекъсване в случай на лошо време“ от 23 септември, период, достатъчен за подготовката на всички борсови играчи, което би могло да „укрепи конкурентоспособността на Хонконгската борса“, заяви Джон Ли.

Китайските градове „Шънчжън и Шанхай също осъществяват търговия при лошо време“, така че „няма никаква причина Хонконг като международен финансов център да не последва този пример“, добави той.

Южен Китай е привикнал към сезонни тайфуни през втората половина на годината и климатичните промени правят тропическите промени още по-непредвидими и интензивни.

Дискусиите около този проект, който е в сила от година, според президентката на Хонконгската асоциация за ценни книжа Катрин Ку, взима предвид ролята на територията като „супер свръзка между китайските пазари и световния пазар“.

„Мисля, че Хонконг като цяло, включително и фондовият пазар, се опитва да спечели повече точки и да подобри световната конкурентност“, каза тя пред АФП.

През септември миналата година градът задейства най-високото ниво на тревога – десето, за шестнадесети път от Втората световна война насам заради тайфуна „Саола“. Седмица преди „Саола“ Хонконг бе връхлетян от едни от най-обилните валежи от близо 140 години и уличи и метростанциите бяха наводнени.

Хонконгската фондова борса стана жертва на тези неблагоприятни метеорологични условия четири пъти през 2023 г. и претърпя три спирания на пазара в рамките на само един ден.