Начало Новини ХИНА: Държавната служба за интелектуална собственост на Хърватия отбеляза Националния ден на...

ХИНА: Държавната служба за интелектуална собственост на Хърватия отбеляза Националния ден на Никола Тесла

44
ХИНА: Държавната служба за интелектуална собственост на Хърватия отбеляза Националния ден на Никола Тесла

Държавната служба за интелектуална собственост на Хърватия публикува днес колекция от патенти на Никола Тесла по случай националния ден в чест на един от най-великите учени в света, предаде хърватската агенция ХИНА.

Тесла е роден на 10 юли 1856 г. в село Смилян в района на Лика. През 2014 г. хърватският парламент обяви тази дата за Национален ден на Никола Тесла като ден, посветен на науката, технологиите и иновациите.

Тесла посвети живота си на изследване на електричеството и свързаните с него области. Неговите разработки и изобретения допринесоха значително за човечеството, като много от тях бяха защитени с патенти – 271 в 26 страни, включително 112 в Съединените щати.

Горе-долу по същото време като немския физик Вилхелм Конрад Рьонтген, Тесла експериментира с рентгенови лъчи и разработва насоки за работа с тях. В края на XIX век той подава заявление за патент за дистанционно управление на лодки и превозни средства.

По инициатива на Тесла в Колорадо Спрингс е построена високоволтова лаборатория за експерименти с безжична комуникация и светкавици. Той беше и първият, който посочи потенциала на електротерапията и безжичното предаване на информация и енергия.

(Тази информация се разпространява от БТА по договор с хърватската агенция ХИНА)