Начало Новини Хибридните автомобили набират популярност в Нидерландия, но електрическите са в застой

Хибридните автомобили набират популярност в Нидерландия, но електрическите са в застой

34
Хибридните автомобили набират популярност в Нидерландия, но електрическите са в застой

Хибридните автомобили, а не електрическите, печелят пазарен дял в Нидерландия, сочи обзор на нидерландската телевизия Ен О Ес на базата на данни от Асоциацията за търговия с автомобили (BOVAG). Те се установили тенденцията, че все повече автомобилни марки разработват хибридни автомобили или продават съществуващи модели като хибриди. Хибридните автомобили са отчасти електрически, но имат и двигател с вътрешно горене, припомня телевизията.

Асоциацията нарича хибридите последната еволюция на бензиновия двигател, преди той да бъде напълно премахнат. „Това е преходна технология между изкопаемите горива и електричеството. Ако дадена автомобилна марка не може или не иска да заложи всичко на електрическите коли, тя се нуждае от хибриди, за да постигне целите си по отношение на въглеродните емисии“, казва говорител на асоциацията.

В момента хибридните автомобили бележат най-голям ръст в Нидерландия (виж графиката).

Автомобилите трябва да отговарят на европейските цели по отношение на въглеродните емисии – общите емисии от определен брой автомобили на дадена марка трябва да бъдат под определена граница, която ще се понижава до 2035 г. След това тази граница ще стане 0 и всички нови автомобили, продавани в ЕС, трябва да бъдат с нулеви емисии.

Някои марки, като например „Волво“ (Volvo), поискаха да бъдат още по-амбициозни от заявеното от Европейския съюз. Шведската компания обяви, че по собствено желание ще изтегли този срок с пет години напред и от 2030 г. ще продава само електрически автомобили. Но преди няколко седмици производителят на автомобили отстъпи от тази си цел – дори и след 2030 г. Волво ще продължи да продава хибридни автомобили.

„Форд“ (Ford), „Рено“ (Renault), „Мерцедес-Бенц“ (Mercedes-Benz) – всички марки отстъпват от собствените си устойчиви обещания“, казва Леони ван ден Бойкен, президент на Асоциацията на шофьорите на електрическите коли в Нидерландия.

Краткосрочно мислене

Според Асоциацията на шофьорите на електрическите коли в Нидерландия много хора не се съобразяват с дългосрочната перспектива при покупка. „Електрическият автомобил сега често все още е по-скъп за покупка, но много по-евтин при употреба и поддръжка. Фактът, че правителството продължава да взема различни решения по отношение на финансовата подкрепа за водачите на електрически превозни средства, разбира се, не помага“, казват от асоциацията.

По-добрите технологии и икономиите от мащаба също се очаква да доведат до появата на повече малки, по-евтини електрически модели на пазара от следващата година, което ще намали разликата в цените спрямо бензиновите. Производителите залагат първо на големите луксозни модели, защото там маржовете са по-високи.

В света на автомобилите се случват и други неща. Например в Германия, където миналата седмица „Фолксваген“ (Volkswagen) и „Мерцедес“ (Mercedes) поискаха финансова подкрепа от министъра на икономиката. Изглежда, че от тези консултации все още не са излезли конкретни споразумения.

„Фолксваген“ от известно време е в заглавията на вестниците, тъй като компанията страда от високи разходи, ниска производителност и силна конкуренция. Критиците също така твърдят, че европейската автомобилна индустрия „спи“, докато Китай от години е напълно ангажиран (с голяма държавна подкрепа) с електрическите автомобили и печели пазарен дял. Междувременно Европа заплашва с вносни мита, припомня Ен О Ес.