Начало Водещи Хаменей призова за обединение на мюсюлманските страни. Подготвят ли се Иран и...

Хаменей призова за обединение на мюсюлманските страни. Подготвят ли се Иран и Израел за мащабна война?

49
Аятолах Али Хаменей
на снимката: Лидерът на Иран Аятолах Али Хаменей

Ракетната атака на Иран срещу Израел е „законна“, това заяви върховният ирански лидер аятолах Хаменей.

Той определи ударите като „минималното наказание“, което Израел заслужава.

За първи път от почти 5 години аятолахът води петъчната молитва в Техеран, пише БНТ.

Хаменей призова мюсюлманските страни да се обединят срещу „общия им враг“.

Върховният лидер заяви още, че Иран „няма да се бави, нито да бърза да отговори на Израел“, но подчерта, че всяка държава има правото на самозащита.

Хаменей говори пред хиляди вярващи, някои от които носят портрети на убити лидери на ислямски групировки, включително на Хизбула.

Върховният лидер на Иран много рядко води молитви. За последно аятолах Хаменей произнесе реч пред вярващите в началото на 2020 година, веднага след убийството на генерал Касим Сюлеймани.

На този фон американски медии пишат, че Израел и Иран са готови да рискуват голяма мащабна война.

В продължение на години Израел и Иран избягваха пряка конфронтация, докато Тел Авив саботираше тайно интересите на Техеран и ликвидираше негови официални представители без да поема отговорност, а Иран насърчаваше съюзниците си да нападат Израел, но рядко го правеше сам, отбелязва в анализ за ескалацията на конфликта в Близкия изток в. „Ню Йорк таймс“, цитиран от БТА.

Сега двете страни изглеждат готови да рискуват да участват в пряк,

продължителен и изключително скъп конфликт, коментира американският вестник, посочва изданието.

След като Израел предприе операции в Ливан, за да се противопостави на най-силния съюзник на Иран – „Хизбула“, и след втората масирана ракетна атака на Иран срещу Израел за по-малко от шест месеца, Израел изглежда готов да нанесе директен удар срещу Иран по много по-силен и показен начин, отколкото някога е правил, а Иран предупреди за масирани ответни мерки, ако го направи, посочва в. „Ню Йорк таймс“.

„Сега участваме в различен сюжет“, заяви Йоел Гузански, бивш висш служител по сигурността, ръководил стратегията за Иран в израелския Съвет за национална сигурност. „Имаме консенсус в Израел – сред военните, експертите по отбрана, анализаторите и политиците, че Тел Авив трябва да отговори със сила на нападението на Иран„, каза той.

Много израелци сега няма какво да изгубят: усилията на Иран да нанесе удар по множеството сгради около Тел Авив преминаха прага, който Техеран никога досега не беше нарушавал, дори по време на предишната си ракетна атака през април, която бе насочена към въздушни бази, но не и към райони с цивилни.

Критиците на Израел често го смятат за основен виновник за нестабилността в Близкия изток, отбелязва в. „Ню Йорк таймс“. Но повечето израелци виждат себе си като жертви на постоянни атаки от страна на иранските проксита – по-специално „Хамас“ в ивицата Газа, хусите в Йемен и „Хизбула“ в Ливан – и смятат, че не са направили достатъчно, за да се защитят.

В резултат на това в Израел все по-често се чуват призиви Иран да понесе пълна отговорност за атаките на своите съюзници, дори ако Тел Авив рискува да предизвика взривоопасен отговор, коментира вестникът.