Начало Интервю Хабсбургската империя отвръща на удара

Хабсбургската империя отвръща на удара

169
Виктор Орбан

На фона на вълната от заглавия около машинациите на унгарския лидер Виктор орбан през последните дни, най-показателно се оказа съобщението от 30 юни във Виена, че той създава „Патриоти за Европа“ – крайнодясна политическа група в Европейския парламент.

Стоейки в центъра на Виена редом с колеги десни популисти от Австрия и Чехия, триумфиращият Орбан обяви своя нов клуб (обхващащ основните територии на бившите хабсбургски земи: Австрия, Бохемия и Унгария), без да оставя никакво съмнение кой ще бъде лидерът на този клуб.

„Ние създаваме политическа формация, която според мен ще излети като ракета и много бързо ще се превърне в най-голямата група на европейската десница“, каза Орбан.

Името на групата е антифраза от учебника, т.е. противоположно на предвиденото значение, като например да наречеш гигант „малък“. Въпреки че „патриотите“ са много неща, да си „за Европа“ не е сред тях.

Като оставим това настрана, самохвалството на Орбан не беше съвсем празно. В понеделник френската „Национален сбор“ и италианската Лига, се присъединиха към Патриотите, увеличавайки нарастващия списък от видни крайнодесни партии от Испания до Холандия.

Докато французите ще имат най-голямата делегация в Патриотите с 30 евродепутати, Орбан и неговите съюзници Хабсбурги може да доминират в групата, ако успеят да привлекат популистки партии от Словения и Словакия, което изглежда много вероятно.

Като се има предвид, че именно видът национализъм, който патриотите проповядват, доведе до унищожаването на Хабсбургската империя през 1918 г., техният задълбочаващ се съюз идва като известна изненада.

Досега единственото нещо, което обединяваше политиците зад патриотите, беше взаимното недоверие. Австрийската партия на свободата, например, прекара десетилетия в търсене на репарации от чехите за австрийците, които бяха лишени от собственост и изгонени от бивша Чехословакия след Втората световна война.

Междувременно един от малкото въпроси, по които чехите, словаците, унгарците и словенците можеха да се споразумеят, беше колко властни са австрийците.

И така, защо внезапно стиснаха ръце? С една дума – заради Орбан.

Въпреки че все още има много недоверие под повърхността, популистите в региона познават печелившата формула, когато видят такава.

Каквото и да се говори за хитрия унгарски лидер и неговата дипломация през изминалата седмица, която го отведе от Киев до Москва и Пекин, няма спор, че той е във възход. В десните кръгове в Централна Европа Орбан се смята за модел.

След като чу за пътуването на Орбан до Москва в петък, министър-председателят  на Словакия, популистът Роберт Фицо, който наскоро оцеля след опит за убийство, беше пълен с похвали към него.

„Искам да поздравя премиера на Унгария и да изразя възхищението си от решението му да посети Киев и Москва без никакво колебание“, каза Фицо, чиято партия „Смер“ обмисля да премине към Патриотите.

Орбан и Фицо едва ли са другари. Продължаващото напрежение между техните страни заради 800-годишното господство на Унгария над словашката етническа нация приключило през 1918 г., усложнява отношенията им. Освен това, двойката идва от противоположни страни на политическия спектър. Докато Орбан, някогашен дисидент, който се противопоставяше на съветския контрол, произхожда от десницата, Фицо е бивш комунист, който стана социалдемократ след падането на Берлинската стена.

Тяхното нарастващо приятелство до голяма степен обяснява привлекателността на патриотите на Орбан в Централна и Източна Европа.

В допълнение към нарастващото разочарование от това, което те смятат за тежката ръка на Брюксел, патриотите споделят определено по-благоприятен възглед относно руския президент Владимир Путин и неговата война срещу Украйна.

С изключение на Австрия, крайнодесните партии, които досега са се присъединили към Патриотите, идват от страни-членки на НАТО. Въпреки това, повечето не крият уважението си към руския лидер, вариращо от неохотно възхищение до откровено преклонение.

„Путин не може да загуби. Идеята, че Русия може да бъде победена, е много трудна за разбиране“, каза Орбан в интервю в неделя за медиите на Axel Springer.

Освен недоверието си към ЕС и ентусиазма си към Русия, Хабсбургската коалиция на Орбан е обединена от общата си съпротива срещу миграцията от мюсюлманския свят, която патриотите смятат за цивилизационна борба.

„Ние вярваме в Европа, решена да защити своите граници, да спре нелегалната миграция и да запази културната си идентичност, следвайки волята на огромното мнозинство европейски граждани“, пише групата в учредителния си манифест.

Общоевропейска платформа за Орбан

Съюзът на Орбан скоро може да се превърне в политическа сила както в региона, така и в целия ЕС. Това ще му даде същата паневропейска платформа, която търси, откакто партията му Фидес (за да не бъде отстранена) напусна дясноцентристката Европейска народна партия, най-голямата група в парламента.

Ако нещата вървят по плана на Орбан, истинското въздействие на патриотите ще се усети по-близо до дома.

След като играеше втора цигулка след Австрия за почти всички над шест века съществуване на Хабсбургската империя, Унгария все още може да се превърне в лидер.

Ако се наложи, Орбан, дори има истински Хабсбург, когото може да хвърли в микса: Едуард Хабсбург-Лотринген, пра-правнук на император Франц Йозеф I от 19-ти век. В момента Едуард служи като емисар на Будапеща при Светия престол.

„Ако някога имаме нужда, ние сме наоколо“, каза той наскоро в интервю. А това може да се окаже само наполовина на шега.

*Текстът е публикуван в „Политико“. Преводът е на ДЕБАТИ.БГ

Още актуални анализи – четете тук