Начало Новини Франция се изправя пред дефицит на ключов за съвременната икономика ресурс –...

Франция се изправя пред дефицит на ключов за съвременната икономика ресурс – центрове за данни за изкуствен интелект

54
Франция се изправя пред дефицит на ключов за съвременната икономика ресурс - центрове за данни за изкуствен интелект

Франция натрупва инвестиции в центровете за данни в страната, предаде Франс прес, като допълва, че досега американската компания „Майкрософт“ (Microsoft) е инвестирала 4 милиарда евро, а гигантът в търговията на дребно „Амазон“ (Amazon) е вложил други 1,2 милиарда. Въпреки това към момента липсва достатъчно изчислителни центрове, които да подхранят индустриите разчитащи на изкуствен интелект.

В предградието „Ла Курньов“ (La Courneuve), северно от Париж, се намира „Париж Диджитал Парк“ (Paris Digital Park) – огромен център за данни, достигащ размерите на футболен стадион. Това е един от 70-те центъра за данни около френската столица, които представляват почти една трета от 250-те центрове за данни във Франция (в сравнение с повече от 2000 в Съединените щати).

„Парижкият регион е четвъртият световен център за обмен на съдържание“, обясни Фабрис Кокио, президент на американската компания „Диджътъл Риълти Франс“ (Digital Realty France), която управлява „Париж Диджитал Парк“.

Във френската столица индустрията на центровете за данни се оценява на 1,2 милиарда евро, според данни на специализираната изследователска и консултантска фирма „Стръкчър Рисърч“ (Structure Research).

След първата вълна, подхранвана от облачните технологии (ИТ услуги с отдалечен достъп), бумът на изкуствения интелект (AI), който изисква огромен изчислителен капацитет, трябва да подхрани „втора вълна“ на развитие на центрове за данни, според Кокио.

Жером Тотел от френската компания „ДатаФор“ (Data4), допълни, че във Франция в момента практически няма центрове за данни, подходящи за изкуствен интелект.

До 2030 година капацитетът на френските центрове за данни трябва да се удвои, като поне 30-40 на сто от тях да бъдат предназначени специално за изкуствения интелект, се казва в доклад на „Франс Дейтасентър“ (France Datacenter), професионална асоциация, представляваща индустрията за центрове за данни във Франция.

 

„Еднократни и изолирани демонстрации“

 

Експанзията на тези центрове за данни обаче неизбежно ще „заграби“ земя и електричество.

„Почти ще удвоим потреблението на електроенергия от центровете за данни във Франция през следващите четири години“, прогнозира Кокио.

Проблемите относно „завземането“ на повече земя и натоварването на електрическата мрежа накараха Амстердам и Дъблин да въведат по-строги изисквания при издаването на разрешителни за строеж, докато Франкфурт прие нови правила по отношение на градоустройството и енергетиката.

Демонстрации се проведоха в Нидерландия и в щата Вирджиния, САЩ, центърът на глобалния облак с известната си „Алея на центъра за данни“, където се съхраняват голяма част от международните компютърни данни.

Във Франция съпротивата срещу изграждането на нови центрове за данни остава спорадична.

През 2021 година облачната компания „Амазон уеб сървисиз“ (Amazon Web Services – AWS), дъщерно дружество на „Амазон“, все пак трябваше да изостави проекта си за център за данни в предградието „Бретини-сюр Орж“ (Brétigny-sur-Orge), в департамент Есон (Essonne), южно от Париж, поради силно нежелание от страна на местните жители и отказ от страна на властите да одобрят проекта.

„Демонстрациите са съществували и все още съществуват, но са много епизодични и изолирани“, потвърждава Клеман Марке, научен сътрудник на техническите науки в престижното Парижкото национално висше минно училище (École des Mines de Paris).

За него съпротивата срещу изграждането на тези центрове за данни е ограничена до териториите, които ще бъдат засегнати. Тези, които се опитаха да включат екологичните проблеми в казуса, „не успяха да съберат подкрепа и в крайна сметка се отказаха“.

 

„Екологични последици“

 

Франция привлича големи технологични компании, което се дължи и на „дългогодишния ангажимент на страната за безвъглеродна енергия“, подхранван от силната ядрената енергетика на страната. Това допринася за по-благоприятно инвестиране във Франция, отколкото в други страни, каза президентът на „Майкрософт“ Брад Смит през май.

Освен това страната териториално е по-голяма от притегателни центрове като Нидерландия и Ирландия, с повече налична площ за проекти и по-малко натоварена електрическа мрежа.

Френското законодателство до голяма степен „принуждава“ компаниите в сектора да изграждат своите нови инфраструктури върху пространства, които вече се използват за промишлени цели.

„Париж Диджитал Парк“, например, е построен на мястото на бивша фабрика за хеликоптери на „Еърбъс“ (Airbus)“, обяснява Кокио.

Строителните площадки, скрити от погледите на хората, в близост до магистрали или върху свободни парцели, позволяват да се запази неутралността на общественото мнение по отношение на новите центрове за данни.

Но този баланс може да се промени.

Преди предсрочните парламентарни избори през юни правителството работеше върху законопроект, който предоставя на компаниите, създаващи центрове за данни, статут на „проект от голям национален интерес“, което административно позволява по-бързото им изпълнение.

Но „в дългосрочен план трябва да мислим за екологичните последици от цифровия растеж като цяло“, твърди Клеман Марке, призовавайки правителствата да положат повече усилия за планирането им.