Начало Свят Франция гласува днес, изборът ще определи силата на крайнодесните

Франция гласува днес, изборът ще определи силата на крайнодесните

79
Франция
Снимка: БТА

Французите ще участват във втория тур на предсрочните парламентарни избори, свикани от президента Еманюел Макрон. Първият тур определи „Национален сбор“ като победител, ако резултатът се потвърди днес, крайно десните може да се завърнат на власт за първи път след Втората световна война, посочи БТА.

Тази вечер ще се разбере дали следващият премиер ще бъде председателят на „Национален сбор“ Жордан Бардела. „Национален сбор“ заяви, че без абсолютно мнозинство няма да формира новото правителство.

Независимо от крайния резултат, се очакват трудни времена за президента Макрон, като политическата му партия завърши на трето място на първия тур през юни. Макрон вероятно ще се сблъска с все по-голямо съпротивление при предприемането на законодателни реформи и политически инициативи. Остават още три години до края на мандата му, като президентът няма право да свика нови предсрочни избори за парламент през следващата година.

Държавният глава свика настоящите избори, които завършват днес във Франция, след слабото представяне на неговата политическа сила на изборите за Европейски парламент в началото на юни. Решението се счита за смел, но рисков, който не доведе до желаните от Макрон резултати.

Прогнозите показват, че първите резултати ще бъдат обявени тази вечер след края на гласуването в 21:00 ч. българско време в големите градове. Днес ще бъдат разпределени 501 от общо 577 депутатски места в Националното събрание, а останалите бяха определени след първия тур.

Изпитват се внимателно какви ще са последиците от френските избори, като се има предвид подкрепата за крайната десница в Европа, отчетена по време на изборите за Европейски парламент миналия месец. Очаква се решенията на френските гласоподаватели да отразят подкрепата за Украйна, дейността на НАТО, разширението на ЕС и съдбата на мигрантите.

Още международни новини – четете тук