Начало Новини "Фолксваген" планира да инвестира 5 млрд. долара в производителя на електромобили "Ривиан"

"Фолксваген" планира да инвестира 5 млрд. долара в производителя на електромобили "Ривиан"

49
"Фолксваген" планира да инвестира 5 млрд. долара в производителя на електромобили "Ривиан"

Германският концерн „Фолксваген“ (Volkswagen Group) планира да инвестира до 5 милиарда долара в американския производител на електрически автомобили „Ривиан“ (Rivian) през идните години. Това съобщиха и двете компании, цитирани от Ройтерс. 

„Благодарение на нашето сътрудничество ще осигурим най-добрите решения за автомобилите, които предлагаме. Те ще бъдат по-бързи и по-евтини“. Това заяви главният изпълнителен директор на „Фолксваген“ Оливер Блуме.

На този фон акциите на „Ривиан“ поскъпнаха с над 30 на сто към 18:00 ч. българско време в извънборсовата търговия, но ценните книжа на „Фолксваген“ поевтиняха с близо 1,9 на сто.

Акциите на германския автомобилен гигант се понижават на фона на опасенията сред инвеститори относно стойността на подготвяната сделка и нейната възвращаемост, посочва Ройтерс.

Сайръс Мейулола, който е ръководител на аналитично звено към консултантската компания „Глобал дата“ GlobalData, посочва, цитиран от Си Ен Би Си, че може да „минат години“, докато тази инвестиция на „Фолксваген“ се изплати.