Начало Любопитно „Ферари“ навлиза в електрическата ера с нов високотехнологичен завод

„Ферари“ навлиза в електрическата ера с нов високотехнологичен завод

64
Ферари
Снимка: БТА

Италианският производител на премиум автомобили „Ферари“ (Ferrari) влезе в епохата на електричеството, като откри ново високотехнологично помещение за производство в своята историческа централа в Маранело. Тук ще се създават моделите на бъдещето на марката, съобщи Франс прес.

Съвсем в духа на легендарната марка, която вълнува феновете на автомобилите по целия свят, „Ферари“ се подготвя да представи своя първи напълно електрически автомобил: спортният автомобил ще бъде показан в края на 2025 година и ще бъде произвеждан от януари 2026 година, информира БТА.

Този ход представлява огромно предизвикателство за марката, позната със своите мощни, ръмжещи двигатели с вътрешно горене.

С помощта на инвестицията от 200 милиона евро в електрическото пространство, „Ферари“ цели да постигне по-голяма гъвкавост в производството си за да отговори на търсенето, да намали времето за разработка на нови модели и да намали емисиите от производството на автомобили, поясни главният изпълнителен директор Бенедето Виня.

„Нашата цел не е да увеличим производствения капацитет, а да бъдем по-гъвкави в персонализирането на продуктите за нашите клиенти“, добави той.

В новия завод с площ от 4,2 хектара ще се произвеждат както традиционни двигатели с вътрешно горене, така и хибридни и електрически двигатели, като всички те ще предоставят емоциите от шофиране на автомобилите „Ферари“, осигурява луксозната марка.

През началото на 2025 година новата производствена линия ще стартира с производството на високопроходимия „Пуросангуе“ (Purosangue), чиито поръчки са надминали всички очаквания, и на „Есе Ефе Страдале“ (SF Stradale), първият хибриден спортен модел на „Ферари“.

В завода се произвеждат и електрически компоненти, като батерии с високо напрежение и електрически двигатели, които са определени като стратегически за марката.

Сградата, която ще бъде в експлоатация в следващите седмици, е захранвана от над 3000 соларни панела с обща мощност от 1,3 мегавата, инсталирани върху покрива. До края на годината заводът ще бъде захранван напълно от възобновяеми източници на енергия, обещават от „Ферари“.

През 2026 година електрическите и хибридните модели ще представляват 60% от производството на марката, като този процент ще нарасне до 80% към 2030 година, според стратегическия план за периода 2022-2026 година, представен преди две години.

В момента „Ферари“ има четири хибридни модела, като първият от тях – суперавтомобила „ЛаФерари“ (LaFerrari) – е бил представен през 2013 година.

До 2026 година общо 40% от инвестициите в продукти ще бъдат насочени към хибридни автомобили, а 35% към изцяло електрически автомобили.

Вижте още новини от деня тук