Начало Новини ФЕНА: Разширяването ще бъде абсолютен приоритет, заяви Урсула фон дер Лайен в...

ФЕНА: Разширяването ще бъде абсолютен приоритет, заяви Урсула фон дер Лайен в Босна

24
ФЕНА: Разширяването ще бъде абсолютен приоритет, заяви Урсула фон дер Лайен в Босна

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза след срещата си с председателката на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Боряна Крищо, че разширяването на ЕС ще бъде абсолютен приоритет по време на втория й мандат като шеф на комисията, съобщи за БТА агенция ФЕНА. 

След вчерашното си посещение в засегнатите от наводнения райони в Доня Ябланица, Фон дер Лайен потвърди подкрепата си за Босна и Херцеговина и хората, засегнати от бедствието.

„Европейският съюз ви съчувства и ние ще продължим да ви подкрепяме. Чрез Механизма за гражданска защита на ЕС много страни реагираха незабавно, показвайки колко приятели има Босна и Херцеговина, колко е ценена в региона и колко партньори са готови да помогнат“, каза Фон дер Лайен.

Тя също така спомена Фонда за солидарност, който се използва редовно от държавите членки по време на бедствия, но е достъпен и за страните кандидатки.

„Със сигурност ще го обмислим, но сметнахме, че е необходимо да предоставим незабавна помощ, поради което решихме да мобилизираме 20 милиона евро без забавяне. Периодът на възстановяване и реконструкция ще бъде подкрепена чрез фонд „Солидарност“, добави тя.

Фон дер Лайен приветства ангажимента на Босна и Херцеговина по европейския път, като отбеляза, че страната е постигнала значителен напредък, като е успяла да получи статут на кандидат чрез решителност и упорит труд. Тя подчерта, че през март тази година е взето положително решение за започване на преговори за присъединяване.

„Остава много работа при подготвянето за официалното начало на преговорите. Знам, че работите усилено по приемането на закони в ключови области, като демократичните въпроси и върховенството на закона, и искрено се надявам, че тази страна ще постигне по-нататъшен напредък по своя европейски път. Босна и Херцеговина многократно е доказвала в миналото, че можете да постигнете големи неща, когато действате  единно, и се надявам, че ще видим повече от този единен подход в бъдеще“, каза Фон дер Лайен.

Говорейки за Плана за растеж на Западните Балкани, тя обясни, че той служи като пътна карта, която позволява интегрирането на определени икономически дейности в единния европейски пазар.

„Ние отваряме пазара за компании от Босна и Херцеговина, но са необходими реформи, за да се осигурят равни условия за всички. Ще има финансова подкрепа  тези реформи. Ние сме тук, за да помогнем за финализирането на Плана за растеж, а Босна и Херцеговина несъмнено заслужава тази възможност, “ добави тя.

Фон дер Лайен спомена и инвестиционния план за Западните Балкани, който се изпълнява вече четвърта година, като подчерта  постигнатото.

„Досега той показва стабилни резултати, мобилизирайки над 3 милиарда евро инвестиции, особено в чиста енергия. ЕС има за цел да постигне въглеродна неутралност до 2050 г. и е от съществено значение да работим заедно не само с държавите членки, но и с амбициозни членове към тази цел“, обясни тя.

Председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Боряна Крищо подчерта, че правителството е показало отговорност, като е изпълнило задълженията си чрез работа и консенсус при вземането на решения.

„Наясно сме с нашите отговорности при подготовката на междуправителствената конференция, рамката на преговорите и назначаването на главен преговарящ, двама заместници и националния координатор за Инструмента за предприсъединителна помощ“, каза Крищо.

Тя добави, че са поели ангажимент да изпълнят предстоящите задължения, особено законодателни задачи, включително законите за граничния контрол, съдебната власт, Висшия съдебен и прокурорски съвет (ВСПС), защитата на личните данни и реформите на изборното законодателство, за да се приведат в съответствие с европейските стандарти и решенията на Конституционния съд.

По отношение на плана за растеж Крищо призна, че летвата е поставена високо за Босна и Херцеговина, но отбеляза, че по 111 от 113-те предложени мерки е постигната договореност.

„Само две мерки остават нерешени, свързани с Конституционния съд и вземането на решения в Съвета по конкуренция и Съвета за държавна помощ. Въпреки нашите усилия, включително частни разговори и призиви, не постигнахме съгласие по проекта на програма за реформи. В резултат,  информирах Европейската комисия на 17 септември и сега очаквам отговор“, обясни Крищо.

Тя спомена още, че чрез неформални разговори са били информирани, че се очакват три допълнителни мерки.

„Планът за растеж се прилага еднакво за всички държави. Тези мерки се отнасят до визовите политики, усилията за борба с корупцията и престъпността и мониторинга на бюджета. След като ги получим в писмен вид, ще информираме нашия работен екип по европейския  План за растеж и ще работим усърдно по тях“, заключи Крищо.

(Новина, избрана от босненската агенция ФЕНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)