Начало Новини ФАО ще изпълни 21 нови проекта с бюджет от 109 милиона долара...

ФАО ще изпълни 21 нови проекта с бюджет от 109 милиона долара във втория кръг на финансиране от Пандемичния фонд

34
ФАО ще изпълни 21 нови проекта с бюджет от 109 милиона долара във втория кръг на финансиране от Пандемичния фонд

Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) ще ръководи съвместно изпълнението на 21 нови проекта като част от втория кръг на финансиране от Пандемичния фонд. Насочени към подобряване на световната и локалната здравна сигурност, тези проекти на обща стойност 109 милиона долара ще бъдат от полза за 32 страни по света, пише организацията на официалната си страница.

Четири ускорени проекта за страни, засегнати от маймунска шарка, бяха обявени през септември, както и 17 допълнителни проекта, обявени през октомври.

Над 50 процента от средствата, отпуснати по този втори кръг, са за страни в Африка на юг от Сахара – регионът с най-голямо търсене на безвъзмездни средства от Пандемичния фонд.

Този кръг на финансиране се основава на същите приоритети като в първия кръг, подкрепяйки повече държави и региони, за укрепване на приоритетни технически области като съвместно наблюдение, лабораторен капацитет и развитие на работната сила. Финансирането също така има за цел да засили междусекторното сътрудничество, да привлече устойчиво финансиране и да подобри ефективността на усилията за предотвратяване на пандемии, готовност и реагиране.

Новите проекти ще разширят портфолиото на Пандемичния фонд на ФАО до 33 инициативи в петте региона – Африка, Азиатско-тихоокеански регион, Европа и Централна Азия, Латинска Америка и Карибите и Близкия изток и Северна Африка – подкрепяйки 45 държави с общ бюджет от близо 170 милиона долара.

Стартиран през ноември 2022 г. по време на среща на Г-20, Пандемичният фонд, организиран от Световната банка, е първият многостранен механизъм за финансиране, посветен на подпомагането на страните с ниски и средни доходи да бъдат по-добре подготвени за бъдещи пандемии. Той получава заявления от държави, подкрепени от акредитирани изпълнителни субекти като ФАО, и Управителният съвет на Фонда съгласува разпределението на средствата. 

Съществуващият експертен опит на ФАО в укрепването на основния технически капацитет на ветеринарните услуги, включително в наблюдението на заболяванията и лабораторната диагностика, ще бъде ключов актив в този втори кръг на финансиране.

Директната финансова подкрепа от Пандемичния фонд катализира допълнителни инвестиции от национални правителства, банки за развитие и международни партньори.

ФАО и партньорите вече навлизат в последния етап на одобрение на успешните предложения, като пълното им прилагане се очаква да започне до началото на 2025 г.