Начало България Фалстарт: Новозакупените вагони втора ръка излязоха от строя

Фалстарт: Новозакупените вагони втора ръка излязоха от строя

159
Фалстарт: Новозакупените вагони втора ръка излязоха от строя

Свежопридобитите употребявани германски вагони, които се показаха на БДЖ и бяха отразени в медиите, временно ще се извадят от употреба.

Причината за това са проблеми с климатичната инсталация на новите вагони. Управителят на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД, инж. Венцислав Славков, потвърди този факт.

За съжаление, част от вагоните направиха значително разстояние, въпреки че са били използвани само месец, поради ежедневната експлоатация, която надвишава очакваният пробег, посочи ръководителят на „БДЖ – Пътнически превози“.

Той поясни, че за всеки 12 000 км трябва да се извършва основна профилактика на всички основни електронни блокове и системи на вагоните.

Процесът на профилактика отнема около два дни за всеки вагон, но има липса на специализиран персонал, посочи инж. Славков.

Той допълни, че електрониката във вагоните е значителна и изисква редовна и качествена профилактика, като съобщи, че през есента се очаква екип от „Дойче бан“ да проведе обучение за поддръжката на вагоните.

Също така, той посочи, че профилактиката е причината един от съставите да бъде изваден от експлоатация и за временно да бъдат пуснати старите вагони. След завършване на профилактиката всеки вагон ще бъде пуснат отново в работа.

Относно информацията, че прозорците във вагоните на германските влакове не се отварят, инж. Славков обясни, че в климатизираните състави има само малки прозорци, които са отворени, за да се запази херметичността и да се осигури охлаждане.

Междувременно стана ясно, че до края на следващата седмица се очакват последните 19 вагона от „Дойче бан“, които са част от договора за доставка на 76 модернизирани пътнически вагона. Те вече са на път за България.