Начало Водещи „Файненшъл таймс“: Турция изнася все повече стоки с двойна употреба за Русия

„Файненшъл таймс“: Турция изнася все повече стоки с двойна употреба за Русия

194
Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин
На снимката: турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският президент Владимир Путин

Стоките с двойна употреба, изнасяни от Турция за Русия, са жизненоважни за военната машина на Москва, показва статия на „Файненшъл таймс“. Това включва микрочипове и телескопични мерници. САЩ и ЕС са загрижени и се стремят да прекратят напълно вноса си в страната.

Според публикация в „Файненшъл таймс“, Турция отчете значително увеличение на износа на такива стоки за страните от бившия Съветски съюз – Азербайджан, Грузия, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан, които са претоварни пунктове за доставки към Русия.

Общата сума на доставките – 158 млн. долара – е значително по-висока от данните за миналата година.

Заместник-министърът на финансите на САЩ по въпросите на борбата с тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън ще посети Турция тази седмица, за да обсъди „усилията за предотвратяване, прекъсване и разследване на търговски и финансови дейности, които са в полза на Русия във войната ѝ срещу Украйна“.

„С някои страни – трети страни, като Турция, ние наистина сме в по-слаба позиция по отношение на правоприлагането, отколкото в крайна сметка бихме искали да бъдем“, заяви пред FT Емили Килкрийз, бивш заместник-помощник на търговския представител на САЩ.

‘Наистина трябва да разчитаме на тези държави да предприемат действия в собствените си юрисдикции, за да стигнат до конкретните организации, които улесняват транзита.“

Килкрийз добави, че ако Турция не направи съответните промени, САЩ и партньорите им ще трябва да предприемат „принудителни действия“.

Още новини от деня – четете тук