Начало Свят Учени откриха причината за мистериозни 9-дневни вибрации на Земята

Учени откриха причината за мистериозни 9-дневни вибрации на Земята

74
Гренландия, лед

Свлачище в Гренландия, породено от изменението на климата, причини огромно цунами, което предизвика вибрации на Земята за 9 дни.

Това съобщават учените от Калифорнийския университет в последно изследване.

Гигантските вълни, предизвикани от цунамито, се разпространяваха във фиорд в Гренландия, което причини вибрации по целия свят, твърдят специалистите.

Изследването показва, че тези движения на водата предизвикаха мистериозни глобални вибрации на Земята, които продължиха 9 дни и смутиха сеизмолозите през миналия септември, пише БТА.

Невидимо за хората, свлачището повдигна морската вода до 200 метра във въздуха, а вълната достигнала 110 метра височина.

Изследователите изчислиха, че вълната се издигнала на около 10 км по дължината на фиорда, но след няколко минути спаднала до 7 метра, а следващите дни – до няколко сантиметра.

Учените предполагат, че свлачището е било предизвикано от топенето на ледника в подножието на планината, което не е съумял да задържи скалния масив над него.

Според изследователите основната причина за това е било изменението на климата, а свлачището и цунамито са първите от такъв мащаб, наблюдавани в Източна Гренландия.

Оценките на международния екип показват, че във фиорда са се сринали около 25 милиона кубически метра скали и лед (достатъчно, за да напълнят 10 000 олимпийски басейна).

Учените потвърждават големината на цунамито – едно от най-големите, забелязани в новата история, използвайки цифрови симулации, както и местни данни и снимки.