Начало Новини Урсула фон дер Лайен се обяви за засилване на икономическия натиск върху...

Урсула фон дер Лайен се обяви за засилване на икономическия натиск върху Китай

74
Урсула фон дер Лайен се обяви за засилване на икономическия натиск върху Китай

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се обяви за засилване на икономическия натиск върху Китай, за да може да бъдат нормализирани търговските отношения, предаде ДПА.

„Нашата цел трябва да бъде създаването на лостове за въздействие, които да накарат Китай да се ангажира (със създаването на взаимноизгодни търговски отношения  – бел. ред.)“. Това е заявила Урсула фон дер Лайен според участници в кръгла маса, посветена на икономическата сигурност. Тя е проведена в рамките на срещата на лидерите на страните от формата Г-7 в Италия, уточнява Ройтерс. 

Изявлението на председателят на Европейската комисия идва на фона на съобщението на Комисията от сряда (12 юни), че планира да наложи високи мита върху вноса на китайски електромобили в страните от Европейския съюз

Митата се налагат, тъй като китайските компании са в по-привилегировано положение от конкурентите си, възползвайки се от незаконни държавни субсидии, осигурени им от управляващите в Пекин, се посочва в съобщение на ЕК.

Високите митнически тарифи, между 17 и 38,1 на сто върху стойността на внесените китайски електромибили, ще бъдат наложени на 4 юли. Това ще стане, ако дотогава Китай не предложи решение, с което да компенсира нарушенията на правилата за конкуренцията.