Начало Свят Урсула фон дер Лайен получи втори мандат начело на Европейската комисия

Урсула фон дер Лайен получи втори мандат начело на Европейската комисия

54
Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен Снимка: архив

Парламентарният мандат на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия беше подновен след одобрението на 401 евродепутати. 284 се противопоставиха, а 15 се въздържаха.

Фон дер Лайен успешно управлява завръщането на ЕС след пандемията от Covid и конфликтите в Украйна, отбелязва The Guarian.

Нейната твърда подкрепа за Киев и близките отношения със съюзниците на ЕС я направиха авторитет сред държавните и правителствени лидери.

Подновяването на мандата й е важно за страните от ЕС, които търсят стабилност, хващайки последиците от кризите и политическата несигурност в региона, както и влиянието на бъдещите избори в САЩ.

Въпреки успехите си, фон дер Лайен беше критикувана за липса на последователност в зелената сделка и върховенството на закона по време на първия си мандат.

Представени са нови обещания, включително план за опростяване на административните процедури за малките фирми и предложение за нова индустриална сделка за зелените технологии и декарбонизация.

Фон дер Лайен получи подкрепата на десни сили, социалисти и демократи, както и либерали. Дори зелените подкрепиха нейния втори мандат.