Начало Водещи Урсула фон дер Лайен получи втори мандат начело на Европейската комисия

Урсула фон дер Лайен получи втори мандат начело на Европейската комисия

54
Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен Снимка: архив

Урсула фон дер Лайен спечели гласовете на Европейския парламент, за да запази  поста председател на Европейската комисия за втори петгодишен мандат.

401 евродепутати гласуваха „за“, 284 „против“, а 15 се въздържаха.

Фон дер Лайен оглавяваше Комисията по време на две големи кризи, пандемията от Covid и пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, припомня The Guarian.

Тя спечели уважение сред държавните и правителствени ръководители заради твърдата си подкрепа за Киев и способността да поддържа близки отношения със съюзниците на Европа.

Утвърждаването ѝ за още един мандат като шеф на Комисията ще бъде облекчение за много държави в ЕС, които търсят приемственост в Брюксел на фона на политическата несигурност в някои държави членки, продължаващата война в Украйна и опасенията относно възможното въздействие на предстоящите избори в САЩ.

Но фон дер Лайен беше подложена на остри критики по време на първия ѝ мандат. 

Някои бяха по линия на зелената сделка и защитата на стандартите за върховенство на закона. Тя беше критикувана за непоследователност в тези области.

Преди да бъде избрана за втори мандат тя предложи списък от политически обещания, които включват план за намаляване на бюрократичните тежести за малкия бизнес и предложение за „нова чиста индустриална сделка“ за насочване на инвестициите към декарбонизиране на производството и зелени технологии.

Дясноцентристката Европейска народна партия на Фон дер Лайен, лявоцентристите социалисти и демократи и либералната Обнови Европа дадоха сигнали за подкрепата си за председателя на комисията.

Групата на Зелените заяви в четвъртък, че също ще гласува за фон дер Лайен.