Начало Новини Ураганът "Милтън" може да струва на застрахователите до 100 милиарда долара, смятат...

Ураганът "Милтън" може да струва на застрахователите до 100 милиарда долара, смятат анализатори

34
Ураганът "Милтън" може да струва на застрахователите до 100 милиарда долара, смятат анализатори

Ураганът „Милтън“ може да причини загуби на глобалната застрахователна индустрия, чийто размер може да достигне до 100 милиарда долара. Това от своя страна може да повиши рязко цените на презастраховането, а оттам и стойността на акциите на застрахователните компании, смятат анализатори, цитирани от Ройтерс.

Според прогнозите на експертите от „Морнингстар Ди Би Ар ЕС “ (Morningstar DBRS) щетите може да достигнат общ размер от порядъка на между 60 и 100 млрд. долара, ако точката, в която ураганът достигне сушата, се окаже гъстонаселеният район на Тампа, Флорида.

В случай че се сбъдне посоченият най-песимистичен вариант и бъде достигната горната граница от 100 млрд. долара, това ще изравни „Милтън“ по разрушителност с урагана „Катрина“ от 2005 г. Анализаторите допълват, че застрахователните загуби вероятно ще бъдат „значителни, но не и катастрофални“.

„Катрина“ е ураганът, причинил най-големи загуби на застрахователите в историята.

На второ място по този показател е „Иън“, който връхлетя Флорида през 2022 г. и предизвика щети за около 60 млрд. долара.

„Милтън“, ураган от четвърта категория, се очаква да достигне крайбрежието на Флорида късно тази вечер местно време или утре сутринта. Очаква се това да бъде една от най-разрушителните бури, връхлитали региона, който се възстановява от последиците от урагана „Хелийн“ преминал оттам едва преди по-малко от две седмици.