Начало Новини Управляващата в Япония ЛДП рискува да загуби мнозинство на изборите, показва проучване

Управляващата в Япония ЛДП рискува да загуби мнозинство на изборите, показва проучване

44
Управляващата в Япония ЛДП рискува да загуби мнозинство на изборите, показва проучване

Управляващата в Япония партия може да изгуби едноличното си мнозинство в долната камара на парламента за първи път от 15 години насам, съобщи вестник „Никей“, позовавайки се на свое проучване преди изборите на 27 октомври, предаде Ройтерс.

Либерално-демократическата партия (ЛДП) може да не достигне 233-те места, необходими за абсолютно мнозинство в 465-местната камара, заяви „Никей“ въз основа на социологически оценки за пряко избраните кандидати и тези, избрани по пропорционалната система.

Това би било първия път от 2009 г. насам, когато ЛДП няма едноличен контрол над долната камара на парламента. Тя все още може да състави коалиционно правителство с дългогодишния си партньор Комейто. 

Проучването, проведено по телефона заедно с вестник „Йомиури“, е проведено в цялата страна във вторник и сряда и е събрало 165 820 валидни отговора.

Премиерът Шигеру Ишиба разпусна долната камара на парламента на 9 октомври, с което се стигна до предсрочните избори.

Ишиба стана лидер миналия месец, след като предшественикът му Фумио Кишида прекрати тригодишното си премиерство поради общественото недоверие, породено от поредица от скандали за финансиране  с участие на политици от ЛДП.

Днес Ишиба направи поклонение в светилището Ясукуни в Токио, съобщи Киодо. В миналото Южна Корея и Китай протестираха срещу тези поклонения поради връзката на светилището с военното минало на Япония.