Начало Свят Украйна ударила по Луганск с американски ракети, твърди Москва

Украйна ударила по Луганск с американски ракети, твърди Москва

89
В цяла Украйна е обявена въздушна тревога
Снимка: БТА

Руското министерство на отбраната обвини Въоръжените сили на Украйна в изстрелването на пет ракети АТАКМС (ATACMS), доставени от САЩ, в украинския град Луганск, контролиран от Русия. Това съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Според окупационните власти, назначени от Москва, при атаката са убити четирима и ранени 43 цивилни, включително деца.

Руското министерство на отбраната потвърди, че четири от ракетите са били унищожени от противовъздушната отбрана, но една от тях е попаднала в жилищен блок.

Ведомството твърди, че ударът е бил намерен. Специалният пратеник на руското външно министерство предупреди за възможно второ ракетно нападение.

Няма информация за реакция от страна на Украйна по случая. НАТО генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че Украйна има право на самоотбрана, включително пораждането на военни цели в Русия.

Кремъл предупреди, че страните, които предоставят оръжие на Украйна за атаки върху руска територия, ще се изложат на руска реакция. Столтенберг увери, че няма военна заплаха срещу страните членки на НАТО.

Новата ескалация между Русия и НАТО включва засилена военна подкрепа за Украйна, като Франция обяви прехвърлянето на изтребители на Киев. Швеция съобщи за участието на свои бойни самолети в сили за въздушно наблюдение на алианса в Балтийско море.

Украйнският президент Володимир Зеленски призова западните съюзници да помогнат на Украйна срещу руската агресия. Руската армия съобщи, че контролира град Парасковиевка в източната украинска Донецка област.

Украината се надява, че предстоящата доставка на западно оръжие ще й помогне да спечели предимство върху руските сили. Агенцията АФП напомни за няколко нови района, които руската армия е подчинила.

Прочетете още международни новини тук