Начало Свят Украйна атакува руска военновъздушна база на Кримския полуостров

Украйна атакува руска военновъздушна база на Кримския полуостров

39
Украйна атакува руска военновъздушна база на Кримския полуостров
Снимка: БТА

Украйна извърши атака върху руска военновъздушна база в Крим, контролиран от Русия, съобщи Ройтерс, цитирайки армията.

Последните месеци Украйна увеличи атаките си срещу Крим и твърди, че Русия беше принудена да премести бойните кораби на Черноморския флот от Севастопол до по-безопасно пристанище.

Атаката беше на базата в Саки, но все още не се знаят щетите от нея, посочи украинският генерален щаб в „Телеграм“.

„Тази база е от съществено значение за Русия за контрол на въздушното пространство и извършване на военни операции срещу Украйна“, спомена той.

Не е ясно с какво оръжие беше извършена атаката, но се посочва, че тя беше изпълнена от ракетните сили на Украйна и други контингенти. Няма коментар от руското Министерство на отбраната или от местни официални лица.

Украйна твърди, че унищожи или нанесе щети на 27 руски военни кораба в Черно море. Русия атакува енергийни обекти в Украйна с дронове, което предизвика спиране на електрозахранването в някои райони.

Повече от 68 000 потребители в Киев и Житомирска области останаха без ток. Управителят на Черниговска област съобщи за ранени при атака в Нижин.

Украинските военновъздушни сили спряха 20 руски дрона камикадзе. Ракета и дронове бяха изстреляни от Русия в Украйна. Службата за извънредни ситуации съобщи за щети в Херсон от едно от нападенията.

Още новини от деня – четете тук