Начало Водещи Украйна атакува руска военновъздушна база на Кримския полуостров

Украйна атакува руска военновъздушна база на Кримския полуостров

84
Украйна атакува руска военновъздушна база на Кримския полуостров
Снимка: БТА

Украйна е атакувала руска военновъздушна база на окупирания от Москва Кримски полуостров, предаде Ройтерс, като се позова на армията.

През последните месеци Украйна засили атаките срещу Крим и твърди, че Черноморският флот на руските военноморски сили, чийто щаб се намира в Севастопол, е бил принуден да премести бойните си кораби на по-безопасно пристанище на друго място.

Нападната е базата в Саки, но засега не са известни щетите, нанесени при атаката, уточни в платформата за съобщения „Телеграм“ украинският генерален щаб.

„Това е една от оперативните бази, които Русия използва, за да контролира въздушното пространство и най-вече Черно море, както и за извършване на въздушни удари срещу Украйна“, посочи той.

В изявлението не се казва какво оръжие е било използвано, но се уточнява, че атаката е била извършена от ракетните сили на Украйна заедно с други контингенти. За момента няма коментар от страна на руското Министерство на отбраната или от местни официални лица, назначени от Москва.

Почти две години и половина след инвазията на Русия Украйна твърди, че през последните месеци е нанесла удари по редица руски системи за противовъздушна отбрана, разположени в Крим.

Във вторник Украйна заяви, че е нанесла значителни щети на последния товарен ферибот на Москва, който може да превозва вагони от руския Краснодарски край до Крим, което е пречка за руските маршрути за доставки на полуострова.

Киев заяви, че фериботът е бил използван за военни цели. Военноморските сили на Украйна също така казаха, че ударът е принудил Русия да изтегли всички свои военни кораби от Азовско море, пише БТА.

Украйна твърди, че по време на войната е унищожила или е нанесла щети на 27 руски военни кораба в Черно море и край Крим. Говорител на украинските военноморски сили заяви по-рано този месец, че последният патрулен кораб на Русия е бил забелязан да напуска полуострова.

По-рано днес Русия атакува през изминалата нощ с дронове украински енергийни съоръжения, в резултат на което в някои области бе прекъснато електроснабдяването, съобщи днес операторът на националната електропреносна мрежа „Укренерго“, цитиран от Ройтерс.

Над 68 000 потребители в Киевска и Житомирска област са останали без ток, заяви компанията. „Укренерго“ посочва, че електроподаването за повечето потребители в северните Черниговска и Житомирска област вече е възстановено. Все пак тази сутрин около 30 000 души все още са нямали електричество.

От пролетта насам руските ракетни нападения и атаки с дронове срещу енергийната инфраструктура на Украйна станаха по-интензивни, което доведе до многократно спиране на тока в много райони и принуди Киев да прибегне до значителен внос на електроенергия от Европейския съюз, припомня Ройтерс.

Управителят на Черниговска област Вячеслав Чаус заяви пред националната телевизия, че най-малко 15 души са ранени при нападение на град Нижин, като са нанесени щети на инфраструктура и общежитие. Управителят не даде повече подробности.

Междувременно украинските военновъздушни сили, цитирани от Укринформ, съобщиха, че рано тази сутрин средствата за противовъздушна отбрана са прихванали 20 руски дрона камикадзе. Според военните по територията на Украйна е била изстреляна балистична ракета „Искандер-М“ и са били изпратени 22 дрона камикадзе тип „Шахед“.

Ракетата е била изстреляна от руската Ростовска област към украинската Донецка област, а дроновете камикадзе са били изпратени от нос Чауда на анексирания през 2014 г. полуостров Крим и от руския град Курск. Двадесет от дроновете са били свалени над Херсонска, Сумска, Житомирска и Черниговска област, допълва украинската осведомителна агенция.

Службата за извънредни ситуации на Украйна обяви, че среднощно нападение над град Херсон е нанесло щети на шест жилищни сгради и е причинил големи пожари на открити площи.

Още новини от деня – четете тук