Начало Водещи Украйна атакува Крим с американски ракети АТАКМС

Украйна атакува Крим с американски ракети АТАКМС

79
Крим
На снимката: Крим

Украйна е атакувала Севастопол на окупирания Крим с американски ракети АТАКМС с касетъчни бойни глави, обяви руското министерство на отбраната.

Съобщава се за поне три жертви, включително две деца, както и около 100 ранени.

Руската противовъздушна отбрана е свалила четири ракети АТАКМС над акваторията на Севастопол, но бойната глава на пета ракета се е взривила над града, причинявайки жертви и материални щети, твърди Москва.

Повечето пострадали са били в района на плажа. Горящи отломки са предизвикали пожари.

Движението по Кримския мост е спряно, образувала се е опашка от почти 600 коли.

В същото време двама души загинаха, а най-малко 18 са ранени при руски удар срещу втория по големина украински град Харков.

Най-малко четири експлозии са отекнали в жилищни райони на Харков, съобщи кметът на града Ихор Терехов. Спасителни екипи работят на мястото на атаките.

Това нападение се случва, след като тази нощ руските сили подложиха украински територии на масиран ракетен обстрел. От Киев заявиха, че са свалени 13 дрона и 12 ракети.

Силите на Москва са ударили обект на енергийната инфраструктура в Лвовска област, а в Ивано-Франковска област – района на цивилно учебно заведение, където е избухнал пожар. Двама енергетици са ранени в Запорожие и са откарани в болница.

По време на обстрела е бил изключен въздушен електропровод в източния регион, което е довело до намаляване на натоварването на генераторното съоръжение.

Късно снощи бяха нанесени удари по градовете Кривой Рог и Одеса. В Одеса е поразена база за отдих, а в Кривой Рог е разрушен склад за храни, съобщават местните власти. Ранени са поне двама души.

Въоръжените сили на Украйна са изстреляли над 80 снаряда по руската Белгородска област за денонощие. Двама души са ранени, повредени са 11 къщи, няколко коли, както и електропровод, съобщи в Телеграм ръководителят на региона Вячеслав Гладков.

Кореспондент на агенция ТАСС съобщава за над 20 мощни експлозии в контролирания от Русия Донецк.