Начало Свят Украински бойци влязоха в руска територия с 11 танка и 20 бронирани...

Украински бойци влязоха в руска територия с 11 танка и 20 бронирани машини

114
Война в Украйна

Вчера до 300 украински войници извършиха атака в Русия, прониквайки на около 10 км в руската територия.

Руското министерство на отбраната съобщи, че до 300 украински войници от 22-ра механизирана бригада започнаха атаката в 8.00 часа вчера, подкрепени от 11 танка и над 20 бронирани бойни машини.

Битките се провеждат през целия ден между селата Николаево-Дарино и Олешня в близост до Курск и 10 км в Русия до Суджа, на границата.

Въпреки изявлението на Русия за отблъсване на атаката, доклади от руски военни блогъри и социални медии показват значителната украинска атака, съобщава The Guardian.

Популярният руски военен блогър „Рибар“ съобщи, че ситуацията остава напрегната с битки в граничните райони около Курск.

„Според последните снимки, украинските формирования успяха да продължат напред“, пише блогърът.

Това противоречи на първоначалното изявление на московското министерство на отбраната, което заяви, че атаката е отблъсната.

Официално от украинските власти не е направено коментар, но според служител на министерството на отбраната има успешна атака.

Андрей Коваленко отдела за дезинформация в Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна заяви, че руските войници лъжат за контрола на ситуацията в Курск и че Русия не контролира границата.

Вероятно целта на атаката е отклоняване на руски сили от определени точки на фронтовата линия, която в голяма степен е неактивна от пролетта на 2022 година, както и повишаване на морала у дома, съобщава британското издание.

Критиците в Украйна твърдят, че подобни атаки нямат дългосрочни военни цели. Руските антикремълски групировки са започнали атаки от Украйна в областите на Белгород и Курск през март, но са били отблъснати без стратегическа печалба.

По-рано вчера изпълняващият длъжността губернатор на област Курск отбеляза, че украинската атака е отблъсната, при което са били убити трима руски граждани и 18 са били ранени.

Русия съобщи, че е извършила въздушни удари по украинска бронетехника и резервни сили са преместени за подкрепа на фронтовата линия, унищожени са 16 бронирани единици, включително шест танка.

Загубите от двете страни не могат да бъдат потвърдени и предварителните доклади за жертвите често се оказват преувеличени.