Начало Новини Украинските сили се изтеглят от част от стратегическия източен град Часов Яр

Украинските сили се изтеглят от част от стратегическия източен град Часов Яр

49
Украинските сили се изтеглят от част от стратегическия източен град Часов Яр

Украинската армия съобщи днес, че войските ѝ са се изтеглили от краен квартал на стратегическия град Часов Яр в източната Донецка област, предаде Ройтерс.

Вчера Русия обяви, че силите ѝ са поели контрол върху малкия квартал „Новий“, припомня агенцията.

Часов Яр се намира на възвишение. Ако Русия установи пълен контрол върху града, силите ѝ ще могат да го използват като позиция, от която да започнат настъпление на запад към Краматорск и Словянск.

„Удържането на квартала на канала стана нецелесъобразно, след като врагът навлезе в него, защото това застрашаваше живота и здравето на нашите военнослужещи, а позициите на защитниците ни бяха разрушени“, заяви украинският военен говорител Назар Волошин пред националната телевизия.

Руските сили, които нахлуха в Украйна през февруари 2022 г., от няколко седмици бавно напредват в Донецка област и едновременно с това се опитват да открият нов фронт близо до североизточния град Харков, отбелязва Ройтерс.

Настъплението в Харковска област беше спряно, но украински военни анализатори признават, че Украйна преживява трудна година на бойното поле и че забавянето на получаването на американска военна помощ е оказало влияние.