Начало Свят „Уикилийкс”: Джулиан Асандж е освободен от затвора

„Уикилийкс”: Джулиан Асандж е освободен от затвора

54
Джулиан Асандж
Джулиан Асандж / Снимка: БТА

Джулиан Асандж, основателят на „Уикилийкс“, предстои да се признае за виновен в нарушаване на американското законодателство за шпионажа в сделка с американското министерство на правосъдието. Така ще бъде сложен край на дългата му правна битка и ще се завърне в родната си Австралия.

Ройтерс отбелязва, че това ще окончателно приключи пътя на Асандж през сложната правна система. Той е на 52 години и е съгласил да признае вината си за участието си в публикуването на класифицирани американски документи, свързани с националната отбрана.

Според съдебния документ на съда на Северни Мариански острови, територия на САЩ, Асандж ще бъде осъден на 62 месеца затвор, като времето, което е изкарал зад решетките, ще му се зачете. Присъда ще бъде обявена във вторник вечерта по Гринуич.

След съдебното заседание е планирано той да се завърне в Австралия. Защитата на Асандж засега не е коментирала ситуацията, посочва Ройтерс.

През 2010 година „Уикилийкс“ разкри стотици хиляди класифицирани военни документи на САЩ за войните в Афганистан и Ирак, което бе като най-голямото изтичане на този вид информация в историята. Също така, публикуваха много дипломатически документи.

Премиерът на Австралия Албанезе коментира, че „случаят на г-н Асандж влачише много време и не беше полезно за никого“. Той бе арестуван във Великобритания и изостави посолството на Еквадор, където пребиваваше 7 години, за да избегне екстрадицията си в Швеция.

През 2019 година бе преместен в лондонски затвор „Белмарш“, където прекара почти 5 години, борейки се с екстрадицията си. Сега „Уикилийкс“ обяви, че той е свободен и напуснал Великобритания.

Още международни новини – четете тук