Начало България Удари ни най-мощната магнитна буря от 20 г. насам

Удари ни най-мощната магнитна буря от 20 г. насам

99
Магнитна буря
Снимката е илюстративна

Силна магнитна бури удари Земята през последните часове, показват уредите на Националния институт по геофизика, геодезия и география. Смущенията в магнитното поле достигнаха най-високата възможна степен в петък вечерта и през нощта срещу събота. В първия от почивните дни бурята продължава, и то отново с голям интензитет. Според специалисти това е най-силната магнитна буря от 20 г. насам.

Очаква се тя да се задържи поне няколко дни. Феноментът е резултат от серия мощни слънчеви изригвания, които продължават. Организациите, които следят и прогнозират космическото време предупреждават за възможни сривове в комуникациите.

Неустойчивата геомагнитна обстановка се отразява и на хората. Метеочувствителните сред нас усещат главоболие, умора и отпадналост, липса на концентрация.

Красивото лице на геомагнитните бури са полярните сияния. Такова, и то доста живописно, украси небето на много места по планетата в тъмните часове на петък срещу събота. У нас цветовете на сиянието уловиха в Северна България.

Още любопитни новини – четете тук