Начало Водещи Увеличават цената на водата от 1 януари 2024 г.

Увеличават цената на водата от 1 януари 2024 г.

174
вода

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще определи новите цени на водата от 1-ви януари 2024 година. Известно е, че в много области на страната цените ще се увеличат със средно 15% за ВиК-услугите от началото на следващата година, съобщава БНР.

Цените на водата ще бъдат по-високи в цялата страна от началото на 2024 година. В различни области увеличението може да достигне дори до 40%, както бе ясно по време на обсъждането в КЕВР преди около месец.

В повечето региони цените ще варират между 3 и 6 лв. за кубик вода. Най-големи увеличения се очакват в Сливен – 41% и във Видин – почти 30%, докато най-малко увеличение ще има в Кюстендил – 1,5%.

Цените също ще се увеличат с около 20% в Габрово, Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Ловеч и Монтана.

Според разчетите на „Софийска вода“, цената на водата ще се увеличи с 22,5% – от 2.94 на 3.60 за кубик. В същото време в Софийска област се очаква увеличение от 8%.

Повишението на цените ще бъде между 10% и 15% в областите Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Разград, Русе, Смолян, Търговище и Ямбол.

В областите Варна, Перник, Плевен, Силистра, Стара Загора и Шумен увеличението ще бъде под 10%.

При обсъждането на новите цени, председателят на КЕВР Иван Иванов посочи, че увеличението е икономически обосновано и го обоснова с увеличението на заплатите във ВиК сектора, промените в цената на тока и нарастващата инфлация.

Окончателното решение за цените на водата от 1-ви януари догодина ще бъде взето на закрито заседание днес.

Още новини от деня – четете тук