Начало Свят Убийството на 8-годишно дете, което потресе Турция и вдигна протести в страната

Убийството на 8-годишно дете, което потресе Турция и вдигна протести в страната

124
Опозицията в Турция печели местните избори
Снимка: БТА


Страшно убийство на дете след сексуално нарушаване възмути части от Турция и предизвика протести, които доведоха лична ангажираност от президента Ердоган в процеса на разследване.

8-годишната Нарин Гюран изчезна на 21 август и търсенето й включи екипи на жандармерията, водолази и специално обучени кучета. Средствата за търсене включваха дронове и устройства за подземно заснемане.

Всичко 24 лица са задържани във връзка с убийството на осемгодишното момиченце. Тази трагедия разтърси цялата страна, предава телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Турските власти откриха тялото на дете, изчезнало преди 19 дни

Първоначално се смята, че момиченцето, което живееше със семейството си в село Багларбашъ, изчезна след като се прибираше от курс по изучаване на корана. Инцидентът се е случил в района на Диарбекир, Югоизточна Турция, съобщава БТА.

Тялото на Нарин Гюран бе намерено в река в околностите на Диарбекир, само на километър от селото, където живееше нейното семейство, посочи валията на Диарбекир Мурат Зорлуоглу.

Аутопсията приключи, след което тялото беше предадено на семейството й, съобщи Анадолската агенция.

Сред задържаните за разпит са майката, бащата, двамата братя, тримата чичовци на Нарин и съпругата на един от чичовците, който е арестуван и е основен заподозрян за убийството. Подозира се, че момиченцето е станало жертва на жестоко убийство след сексуална атака.

Президентът на Турция, Реджеп Тайип Ердоган, обеща да следи отблизо съдебния процес, за да се гарантира, че отговорниците за убийството на Нарин ще получат заслуженото наказание.

Прокюрдската партия ДЕМ изрази мнението си, че лицата, които са отговорни за убийството, трябва да бъдат изправени пред съдебната система.

Протести срещу този ужас се организираха в градовете Диарбекир и Ван, като хиляди демонстранти излязоха на улиците, изисквайки справедливост и мобилизирайки общественото мнение.

Съкметовете на Диарбекир изразиха своето съжаление и ядосанието си по случая и обещаха подобно събитие да не се повтори в бъдеще.

В град Ван също се проведе голям протест, защитаващ идеята за справедливост за Нарин и за всички жертви на насилие.