Начало Спорт Турция празнува след победата над Австрия на Евро 2024

Турция празнува след победата над Австрия на Евро 2024

64
Демирал вкара и двата гола във вратата на Австрия Снимка: АП
Демирал вкара и двата гола във вратата на Австрия
Снимка: АП

През цялата нощ Турция чества след като техният отбор надви Австрия с резултат 2:1. Мачът беше последният от осминафиналите и се проведе на стадиона „Ред Бул Арена“ в Лайпциг.

Следващият съперник на отбора на Винченцо Монтела ще бъде Нидерландия, а четвъртфиналът е планиран за 6 юли в Берлин, Германия.

Турция влезе в мача срещу Австрия без да бъде победена от почти 36 години – от ноември 1988 година. Южните им съседи имат четири победи от последните пет срещи между отборите. Двубоят в Лайпциг беше първи на такова голямо събитие между Турция и Австрия, но започна с доминиращо начало от страна на турците.

Турците, подкрепени от множество фенове на стадиона, започнаха много силно. В първата минута Арда Гюлер изпрати топката в наказателното поле на австрийците, като тя премина покрай скочилия Кевин Дансо и направи двоен рикошет в краката на Кристоф Баумгартнер и Филип Лайнхарт. Топката достигна непокрития Мерих Демирал, който откри първия гол.

Голът на защитника на Турция бе реализиран в 57-ата секунда и се явява най-бързият гол в историята на европейските първенства. Отборът на Ралф Рангник демонстрира реакция веднага. Баумгартнер и Лайнхарт, които бяха допуснали грешки за първия гол, имаха възможности за изравняване в следващите шест минути, но Баумгартнеровият удар бе блокиран, а Лайнхарт не успя да цели вратата след дуел с глава.

След вълнуващото начало мачът стана по-спокоен през останалата част от първото полувреме, като следващата опасност дойде едва в добавеното време. Баумгартнер получи топката близо до вратата и стреля с първо докосване, но неговият удар мина мимо гредата.

Първото полувреме завърши с резултат 1:0 в полза на Турция, макар австрийците да бяха близо до изравняване в 51-ата минута. Марко Арнаутович получи топката пред вратата и стреля, но вратарят Мерт Гюнок отбий удара. Само осем минути по-късно Арда Гюлер изведе ъглов удар и втори път намери Мерих Демирал, който отново се изправи над противника и отново отбеляза гол.

Демирал се превърна в героя на Турция, като отбеляза два гола, въпреки че преди този мач беше с два гола в 47-те си мача за националния отбор.

Австрия успя да намали разликата в 66-ата минута, когато влизащият в игра Михаел Грегорич беше точен. Отборът на Ралф Рангник спечели корнер, който бе свален с глава от Щефан Пош и стигна до свободния Грегорич, който реализира втория гол за Австрия.

В края на мача Австрия доминираше в половината на противника, като най-добрата им възможност дойде в последните секунди. Баумгартнер получи топката след едно от много центрирането и стреля с глава, но вратарят Гюнок направи спасяване и защити победата на Турция към Берлин за четвъртфинал срещу Нидерландия, отбелязва БТА.