Начало Свят Турция подаде заявление за членство в БРИКС, където членуват Русия и Китай

Турция подаде заявление за членство в БРИКС, където членуват Русия и Китай

74
Турция
Снимката е илюстративна

Турция подаде официално заявление за присъединяване към групата БРИКС, вместо ЕС, след като не успя да получи членство там за близо 40 години. БРИКС включва страни с развита икономика, но не толкова развита демокрация. С този ход, Турция може да се окаже по-уязвима в НАТО, тъй като ще зависи икономически и политически от Русия и Китай, които са в групата.

По информация от източници, Блумбърг съобщава, че разширяването на БРИКС ще бъде обсъдено на следващата среща на групата през октомври в Русия.

Турция желае да увеличи своето глобално влияние и да създаде нови съюзи извън своите традиционни западни партньори, като се присъедини към групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), отбелязват авторите на материала в Блумбърг.

По тях Турция е отправила молба за членство в БРИКС преди няколко месеца, поради разочарованието си от неуспеха си да се присъедини към ЕС. Друга причина за този стъпка е напрежението с други членове на НАТО, след като Турция има близки връзки с Русия и след вмешателството си в Украйна през 2022 година.

Чрез членството си в БРИКС, Турция се надява на по-силно икономическо сътрудничество с Русия и Китай и да стане важен търговски мост между ЕС и Азия, отбелязва се в публикацията.

Същевременно страната не желае да се откъсне напълно от Запада. Президентът на Турция, Реджеп Ердоган, подчертава, че Турция трябва да развива отношенията си както с Изтока, така и с Запада. Той счита, че участието на Турция в БРИКС ще спомогне за развитието на разнообразни подходи и политики в световната икономическа система.

/ВН/