Начало Свят Турция и Испания строят нов военен кораб амфибия

Турция и Испания строят нов военен кораб амфибия

54
Ердоган и Санчес Снимка: АП
Ердоган и Санчес
Снимка: АП

Турция и Испания стартират проект за съвместно създаване на нов военен кораб за амфибии. Това обяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на обща пресконференция в Мадрид с испанския министър-председател Педро Санчес, съобщават турските медии.

Двете държави разглеждат възможността за сътрудничество и в областта на производството на безпилотни самолети и подводни дронове, спомена Ердоган.

Турция има желание да изгради втори десантен кораб след TCG Anadolu в сътрудничество с Испания, допълни той.

Ердоган подчерта, че „Испания подпомага колективната сигурност както на Турция като съюзник, така и на НАТО чрез системите за противовъздушна отбрана, които са налице в страната от 2015 г.“, информира телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Със срещата и подписаните споразумения днес направихме важни стъпки към разширяване на сътрудничеството ни в нови сфери. Очакваме да достигнем целта за търговия на стойност 20 милиарда евро. Следващата ни цел е да достигнем 25 милиарда евро през следващите пет години, заяви Ердоган.

Вярваме, че инвестициите на над 740 испански компании в Турция са ясен знак за доверие в страната. Бихме желали да видим още испански инвеститори в нашата държава, добави той.

По време на пресконференцията в Мадрид Ердоган коментира и ситуацията в Газа.

Като член на Съвета за сигурност на ООН, САЩ и западните страни следва да упражнят натиск върху Израел, за да изпълни резолюцията на Съвета за сигурност за прекратяване на военните действия в Газа, каза турският лидер, цитиран от телевизия ТРТ-Хабер.