Начало Новини Турският президент Ердоган подсказа за възможна нова бежанска вълна към Турция заради...

Турският президент Ердоган подсказа за възможна нова бежанска вълна към Турция заради ударите на Израел срещу Газа

54
Турският президент Ердоган подсказа за възможна нова бежанска вълна към Турция заради ударите на Израел срещу Газа

Турция държи вратата си отворена за бежанците, които ще потърсят сигурност в нашата страна, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган на съвместна пресконференция с германският канцлер Олаф Шолц в Истанбул, предадоха турските медии.

“В Ливан има сериозна общност от туркмени. Нашите сънародници туркмени имат нашата подкрепа. Аз им казах и сега заявявам, че държим на тяхната сигурност. Нашата врата е винаги отворена за тях“, посочи Ердоган на пресконференцията с Шолц, който от снощи е на официално посещение в Турция.

По думите му, „особено в такъв период на война, когато ударите на Израел заплашват региона и света, Турция държи вратата си отворена за бежанците, които ще потърсят сигурност в нашата страна. Ливан е на първо място сред тях. Ако сънародниците туркмени в Ливан потърсят закрила от нашата страна, сме готови да я предоставим“.

Ердоган посочи, Турция на първия етап е приела около 4 милиона бежанци от Сирия. Към момента те са около 3,5 милиона души.  

“Те са под защита на нашата държава и по време на мандата на г-жа (Ангела) Меркел направихме така, че този процес да работи, като го обсъдихме заедно и им предоставихме всякаква подкрепа. Нашата врата винаги е била отворена за бежанците, бягащи от Сирия, за да намерят сигурност и в мир. Вратата ни продължава да е отворена”, заяви Ердоган.

В същото време той посочи, че Турция ще продължи подкрепата си с всички средства срещу „геноцида на Израел“ в Газа спрямо палестинския народ.