Начало Водещи Тръмп срещу Хейли – решителен двубой в републиканските редици в щата Ню...

Тръмп срещу Хейли – решителен двубой в републиканските редици в щата Ню Хемпшър

84
Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Голямата фаворитка на десните в САЩ, Доналд Тръмп, и неговият бивш представител в ООН, Ники Хейли, се съперничат тази вечер на първичните избори на Републиканската партия в щата Ню Хемпшър. Това гласуване ще бъде решаващо за оставащата част от консервативната надпревара за Белия дом, съобщи Франс прес.

Във вторник вечерта, бившият президент призова хората в Лакония да гласуват на следващите избори. „Станете от леглото и гласувайте!“ умоля Тръмп. „Вземете съседите си, вземете всички, трябва да отидем, защото трябва да спечелим с голяма разлика“, добави той.

Преизброяванията показват, че Тръмп води пред Ники Хейли с около 20 пункта в представените въпроси преди втория кръг от първичните избори за републиканците.

„Сега сме само двамата и мисля, че единият вероятно няма да е тук утре“, прогнозира Тръмп пред малка шумна тълпа, потвърди публиката и добави, че „дойде времето да се обединим за Републиканската партия“, според информацията на БТА.

След оттеглянето на уикенда на републиканския губернатор на Флорида Рон Десантис, който преди това се смяташе за основен съперник на Тръмп и кампанията му, битката вече е между двамата. Все пак, предимството не е на страната на Хейли.

Тръмп, който има стабилна база от горещи поддръжници, постигна лесна победа на първичните избори в Айова на 15-ти януари, изпреварвайки Рон Десантис и Ники Хейли. Ако Тръмп победи Хейли в Ню Хемпшър, тя ще има трудно време да се възстанови от поражението си.

Така пътят на 77-годишния Доналд Тръмп към официалната му номинация като републикански кандидат срещу Джо Байдън на президентските избори през ноември може да бъде напълно освободен.

Но ако 52-годишната Хейли намали сериозно разликата или дори победи в Ню Хемпшър, в който има значителен дял независими гласоподавател, тя ще бъде в добра позиция за следващите избори в края на февруари в родния си щат Южна Каролина.

В сравнение с по-консервативните щати, резултатите от Ню Хемпшър предоставят по-полезна информация за възможния успех на националните избори и последващите първични избори. В Ню Хемпшър независимите гласоподаватели могат да участват в първичните избори както на страната на републиканците, така и на Демократическата партия, без да са членове.

Още международни новини – четете тук