Начало Водещи Траур в Одеска област след руския ракетен удар

Траур в Одеска област след руския ракетен удар

34
Украйна
Снимка: БТА

В Одеска област днес е обявен траур във връзка със загиналите хора в резултат на руския ракетен удар по Одески район, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер в приложението Телеграм.

Осем души са загинали на 9 октомври и четирима на 10 октомври.

„Изказваме нашите искрени съболезнования на тези, които загубиха близките си“, казва се в съобщението на Олег Кипер.

В резултат на снощната ракетна атаката в района на Одеса е разрушена двуетажна сграда, в която са живели и работели цивилни, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер в приложението Телеграм.

Спасителите на Държавната служба за извънредни ситуации изтеглиха под развалините трима загинали – 43-годишна жена, 22-годишно момче и 16-годишно момиче, информира Олег Кипер.

Още една жена е починала в болницата от получените тежки травми.

Десет души са били ранени, четирима от които са в тежко състояние.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгород-Днестровски район

Междувременно, украинският президент Володимир Зеленски днес ще посети Германия, въпреки че планираната среща на върха за сигурността на Украйна бе отложена, предаде ДПА.

Зеленски трябваше да участва в срещата на върха за Украйна с лидерите на 50 съюзнически държави в американската военновъздушна база „Рамщайн“ в Югозападна Германия, но тя бе отложена, след като американският президент Джо Байдън реши да остане в САЩ, за да се справи с последиците от урагана „Милтън“.

В Берлин Зеленски първо ще се срещне с германския канцлер Олаф Шолц, а след това с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Още международни новини – четете тук