Начало България Трагедията в Стара планина: Два часа оцелялото момче е прекарало с телата...

Трагедията в Стара планина: Два часа оцелялото момче е прекарало с телата на баща си и сестра си, убити от мълния

99
Снимка: ПСС
Снимка: ПСС

След почти два часа 13-годишният момче беше останал сам в бурята с телата на баща си и сестричката си. Данните за случката в Стара планина станаха ясни на следващия ден след трагедията. Напомняме, че край връх Купена над Карлово 47-годишен мъж и неговата 11-годишна дъщеря бяха убити от мълния.

Инцидентът се случи към обяд вчера. По това време от хижа „Добрила“ към връх Ботев се отправили мъжът, който е от София, и неговите две деца – 11-годишно момиче и 13-годишно момче. Бурята ги настигна близо до връх Купена. Бащата и дъщерята се хванаха за метално въже, което помогна на туристите да изкачат терена. Момчето също се държеше за въжето. След падането на мълния бащата и момичето бяха убити на място.

Оцелялото момче без никакви изгаряния и контузии успя да подаде сигнал на телефон 112 и поиска помощ. Сигналът беше изпратен около 13:30 ч. Планинските спасители от Троян реагираха бързо, достъпът до мястото беше възможен с автомобил. Макар действията на спасителите да бяха изключително бързи, момчето все пак беше сам само с телата на баща си и сестра си за почти два часа.

Планинските спасители от Троян поискаха помощ от авиобаза Крумово, за да спуснат телата на двамата загинали планинари, както и оцелялото момче. Хеликоптерът извърши два курса – един за труповете и друг за момчето и спасителите. Обаче времето беше лошо, облаци закриваха небето и хеликоптерът кацна в Карлово – най-удобното място за приземяване в момента, съобщава Марица.

Майката вече беше уведомена, тя пристигна от София и посрещна хеликоптера на стадиона в Карлово.

Трагедията е огромна. Потребителите в карловските групи в социалните мрежи първо започнаха да се чудят защо хеликоптер обикаля над града, след което стана ясно, че в Балкана се е случила трагедия.

Момчето беше откарано в болница „Свети Георги“ за преглед и остана под грижите на психолози. То беше в силен шок, съобщиха от болницата.

Вчера Районната прокуратура в Пловдив започна предварително разследване за смъртта на загиналите.

Мъжът бил опитен планинар, споделят негови близки с планинските спасители. Той и децата му от дълго време се подготвяли за изкачването на връх Ботев. Въпреки това, колко добре мъжът беше подготвен за катерене в Стара планина, могат да преценят само опитни планинари. Защо обаче не избра лятната пътека, която е по-лека и удобна, не е ясно. Дали заради гледките от билото на Балкана или по други причини? Защо тръгнали толкова късно преди обяд от хижата?

Според Христо Стаматов, началник на Карловския отряд на Планинската спасителна служба, бащата не е оценил добре ситуацията – първо, тръгнали са много късно от хижа „Добрила“ – около 10:30-11:00 часа, когато времето започна да се променя. И второ, не са забелязали, че от запад идват тежки буреносни облаци.

Военнослужещите от авиобаза Крумово, които участваха в транспортирането на момчето от Балкана до болницата „Св. Георги“ в Пловдив, бяха впечатлени от него.

След толкова време, прекарано в планината, то не бе изгубено и това ни улесни задачата по намирането му, каза капитан Божидар Славчев, заместник-командир на ескадрилата за оперативна подготовка на техниката. По думите му детето показа изключителна смелост. Не се знае дали следвало инструкциите на хората, с които бе на връзка или беше научено, но всички бяха впечатлени, каза подполковник Пламен Дончев, началник на летищния център в авиобаза Крумово. Героят на деня беше той, но съжаление с личната трагедия на семейството, посочиха военнослужещите.