Начало Новини ТПС: Израел издаде предупреждение за пътуване на израелците, които планират да посетят...

ТПС: Израел издаде предупреждение за пътуване на израелците, които планират да посетят Париж по време на Олимпийските игри

44
ТПС: Израел издаде предупреждение за пътуване на израелците, които планират да посетят Париж по време на Олимпийските игри

Израелският съвет за национална сигурност издаде предупреждение за пътуване на израелските граждани, които планират да посетят Париж по време на Олимпийските игри, които ще започнат в петък, и определи Франция като „второ ниво на заплаха“, предаде израелската новинарска агенция ТПС.

Макар пътуването до определена дестинация да не е забранено, израелските пътници са призовани да проявяват повишена предпазливост.

„Различни терористични организации и най-вече групировките „Ислямски джихад“, „Хамас“ и шиитските терористични организации работят непрестанно, за да навредят на израелците и евреите в Израел и в чужбина от 7 октомври насам. През това време „са осуетени десетки опити за нападения срещу израелци по целия свят“. Смятаме, че някои от тези организации планират да атакуват и израелски/еврейски обекти около Олимпийските игри във Франция“, заяви Израелският съвет за национална сигурност.

„Също така е много вероятно по време на Игрите да се проведат демонстрации и протести срещу израелци и израелската делегация. Препоръчваме ви да стоите настрана от такива зони на демонстрации, които могат да ескалират и да се превърнат в насилие“, добави Съветът. Структурата препоръчва на гражданите, които ще присъстват на Игрите, да изтеглят мобилно приложение, разработено от командването на Израелските сили за отбрана на местния фронт, за да получават предупреждения в реално време.

Палестински поддръжници призоваха Международния олимпийски комитет да отстрани Израел от Олимпийските игри тази година и заплашиха с акции. „Израелската делегация не е добре дошла в Париж. Израелските спортисти не са добре дошли на Олимпийските игри в Париж. Трябва да използваме този краен срок и всички възможности, с които разполагаме, за да се мобилизираме“, заяви на пропалестинско събрание в Париж френският политик Тома Порт, предизвиквайки възмущение.

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен отговори, че 88-те членове на израелската делегация ще получат засилена 24-часова охрана. Израелският съвет за национална сигурност отбеляза, че 18-годишен чеченски привърженик на „Ислямска държава“, е бил арестуван през май за планиране на нападение по време на игрите, и че друг техен 16-годишен привърженик е бил арестуван през април за планиране на друго нападение с колан с експлозиви.

Няколко членове на израелския отбор получиха имейли от така наречената „Организация за защита на народа“ с предупреждение спортистите да не идват в Париж, „и да вземат под внимание, че се възнамерява да бъдат повторени събитията от Мюнхен 1972 г.“ Това е препратка към палестинската терористична група „Черният септември“, която по време на олимпиадата тогава взима заложници и убива 11 израелски спортисти и германски полицай.

Игрите в Париж приключват на 11 август. Препоръката за пътуване важи и за параолимпийските игри от 28 август до 8 септември, на които Израел изпраща делегация от 33 спортисти.

Най-малко 1200 души бяха убити, а 252 израелци и чужденци бяха взети за заложници на 7 октомври при нападенията на „Хамас“ срещу израелски общности в близост до границата с Газа. Потвърдена е смъртта на 44 от останалите 116 заложници.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ТПС)