Начало България Токът поскъпва и без предизборно отменената либерализация на пазара

Токът поскъпва и без предизборно отменената либерализация на пазара

59
електричество, ток
Снимката е илюстративна

През тази година се очаква увеличение на цената на тока, въпреки че планираната либерализация на пазара за електроенергия беше отложена с една година, за да се избегне рязкото повишаване на цените за домакинствата.

Преди изборите в края на април, парламентът реши да отложи отварянето на свободния пазар за домакинствата, което беше планирано за 1 юли тази година, с една година. Причините за това бяха „социални проблеми в резултат на рязкия скок на цените и невъзможността на домакинствата да се адаптират към новите условия“.

Първоначално служебното правителство обяви, че цената на тока ще се увеличи с около 30%, но в четвъртък енергийният министър Владимир Малинов съобщи, че след консултации с ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ беше взето решение да се оптимизират разходите на електроцентралата.

Така планираното увеличение ще бъде под 30%.

Една от мотивациите за либерализацията на пазара на тока за домакинствата е възможността за електроразпределителните дружества да закупуват по-евтин ток от борсата.

Тенденциите на борсовите цени показват, че за момента няма основание да се смята, че отварянето на свободния пазар ще доведе до увеличение на цените на тока. По-скоро, има дни, в които борсовите цени са дори отрицателни.

Причината за намаляването на цените на тока на борсите е наличието на излишък на ток от възобновяеми енергийни източници.

Дори може да се очаква намаляване на цената на тока с 25%, според изчисленията.

Не се очаква рязко увеличение на цената на електроенергията. Изчисленията показват възможно намаляване с 25% до 2030 година при моделиране на енергийната система и разумни управленски решения, сподели Ремина Алексиева, анализатор в програма „Енергетика и климат“ в Центъра за изследване на демокрацията, в предаването „Твоят ден“ на Нова Нюз.

Според нея КЕВР се консултира с производителите на електроенергия, за да вземе решение за регулиране на цената. „Не очакваме процедурно да има промяна в цената на тока. Отлагането на либерализацията означава изкуствено запазване и субсидиране на въглищната електроенергия, която не е финансово рентабилна“, посочи Алексиева.

Истина е, че с отлагането на либерализацията с една година ситуацията няма да се промени и политическите изяви и действия, вдъхновени от привличане на избиратели, вероятно ще продължат и през следващата година.

Причината за манипулиране на темата от определени политици е тяхното популистическо отношение към една определена група избиратели – работниците във въглищните централи, които разчитат на държавната подкрепа, за да останат на пазара. На практика токът, произведен от тях, е прекалено скъп и не може да конкурира на пазара.

Същевременно държавата продължава да плаща от общ фонд, за да подпомага един сектор, който по-късно се отблагодарява на изборите.

Още новини от деня – четете тук