Начало Свят Терминалът за втечнен газ в Александруполис е въведен в експлоатация

Терминалът за втечнен газ в Александруполис е въведен в експлоатация

29
Терминалът за втечнен газ в Александруполис
Снимка: Снимка: „Газтрейд“/БТА

Терминалът за втечнен природен газ при гръцкия град Александруполис вече е в експлоатация след като гръцката компания „Газтрейд“ обяви за старта му. Той разполага с модерна технология и има капацитет за регазификация от 5,5 милиарда кубични метра годишно. 14 гръцки и международни компании участват в проекта с търговска цел и са запълнили почти целия капацитет на терминала до 2030 година.

Старта на експлоатацията на новия терминал е важна стъпка за развитието и енергийната сигурност на Европа, подчертават от „Газтрейд“. Количествата от терминала могат да осигурят доставки на природен газ за Гърция, България, Румъния, Северна Македония и Сърбия на изток, както и за Молдова и Украйна, Унгария и Словакия на запад.

Терминалът е проектиран, изграден и управляван от „Газтрейд“. Освен българския газопреносен оператор „Булгартрансгаз“, акционери в терминала са още „Елмина Копелузу“, „Газлог“ (Gaslog), „ДЕПА Комерсиал“ (DEPA Commercial) и „ДЕСФА“ (DESFA).

На 24 септември операторът на интерконектора Гърция-България, Ай Си Джи Би (ICGB), съобщи за успешните тествания на междусистемната точка в Комотини с реални количества природен газ. ICGB подписа споразумение за междусистемно свързване с гръцкия национален оператор на газопреносна система, ДЕСФА (DESFA), в точката на междусистемно свързване в Комотини, Гърция. От тази точка интерконекторът продължава към Стара Загора.

Реализацията на проекта започва през януари 2022 година, когато „Газтрейд“ взема окончателно инвестиционно решение (FID). Строителството на сушата и в морето при Александруполис е в напреднал етап, а през февруари 2023 година започва изграждането на плаващата инсталация за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) в Сингапур. Инсталацията плава от корабостроителницата на „Сийтриъм“ на 26 ноември 2023 година и достига водите на Тракийско море на 17 декември 2023 година, където отплава. След успешното завършване на всички необходими тестове и издаването на разрешително за експлоатация от гръцкото Министерство на енергетиката и околната среда през лятото на 2024 година, проектът е готов за търговска експлоатация.

Терминалът в Александруполис се състои от плаващата инсталация за съхранение и регазификация на втечнен природен газ, подводен и сухоземен газопровод, който свързва инсталацията с националната газопреносна система. Чрез него може да се осигурят доставки на природен газ за редица страни в региона. Терминалът разполага с най-модерна технология и има капацитет за регазификация от 5,5 милиарда кубични метра годишно.

Още новини от деня – четете тук