Начало Водещи Теодор Славев само за ДЕБАТИ: Декларацията на ПП-ДБ за антикорупционно мнозинство е...

Теодор Славев само за ДЕБАТИ: Декларацията на ПП-ДБ за антикорупционно мнозинство е елемент от предизборната кампания

44
Теодор Славев

С предложената декларация за промени в антикорупционното законодателство ПП-ДБ по-скоро търсят начин за влизане в предизборната кампания.

Такава теза разви в интервю за ДЕБАТИ.БГ политологът Теодор Славев от Института за правни инициативи.

Формално, те казват, че целта е да се завършат реформите, за които в 49-я парламент не стигна времето, но всъщност за мен целта на тази декларация е да се влезе в предизборната кампания с едно вдигнато стъпало на антикорупционно говорене. По-скоро разглеждам тази декларация като елемент от предизборната кампания с парламентарни средства, отколкото търсене на някакво мнозинство“, коментира той.

По думите му търсенето на мнозинства в парламента минава през съставянето на правителство.

„Невъзможно е да се формира мнозинство в Народното събрание, за каквито и да е реформи, без да има силно правителство. Това дори би било още по-унищожително за нашата парламентарна демокрация, защото това означава, че ние ще имаме мнозинство, зад което не стои ангажимент за управление“, поясни той.

Теодор Славев е на мнение, че няма изгледи около тази декларация да се формира мнозинство, тъй като логиката е то да може да произведе и правителство.

Той поясни, че единственият начин да има стабилно управление в това Народно събрание е с участието на ГЕРБ.

И по причини на парламентарната аритметика, и по причини резултати от изборите. Това е положението в момента. А Борисов още в началото каза, че той няма да подкрепя други мандати, припомни Славев.

Според него Бойко Борисов не е искал да има редовно правителство, като едната причина е, че е трябвало да „отвори широко вратата на Пеевски към държавния апарат“.

И втората е, че Борисов в момента управлява през Главчев. На Борисов не му трябва друго правителство, допълни още Славев.

Цялото интервю с Теодор Славев четете утре.