Начало България Теодор Славев за ДЕБАТИ: Невъзможно е да има мнозинство за реформи, без...

Теодор Славев за ДЕБАТИ: Невъзможно е да има мнозинство за реформи, без да има силно правителство

29
Теодор Славев

Теодор Славев е доктор по политология. Работи като старши анализатор в Българския институт за правни инициативи. Занимава се с провеждане на изследвания и проучвания в областта на политическия процес и съдебната система.

– Г-н Славев, виждате ли възможност за формиране на мнозинство около „антикорупционната“ декларация на ПП-ДБ или това наистина е загуба на време, както го определиха от ГЕРБ?

Според мен, „антикорупционната“ декларация на ПП-ДБ е по-скоро елемент от предизборната им кампания, отколкото реален опит за формиране на мнозинство. Намирам целта й да бъде повишаване на осведомеността относно антикорупционните въпроси преди изборите.

Важното е, че за реформи и мнозинства е необходимо силно правителство, а не само декларации в парламента.

В момента, подходът на ПП-ДБ не представлява реален начин за формиране на мнозинство, особено с оглед на факта, че участието на ГЕРБ е от ключово значение за стабилно управление.

Смятам, че срещу декларацията няма достатъчно подкрепа за формиране на истинско мнозинство.

Единственият начин за стабилно управление и мнозинство в парламента е чрез участието на ГЕРБ, както поради парламентарната аритметика, така и поради резултатите от изборите.

Според мен, предстоят нови предсрочни парламентарни избори вместо формиране на мнозинство около антикорупционната декларация.

– Виждате ли успех в привличането на избирателите към антикорупционната тема от останалите партии и смятате ли, че те могат да бъдат автентични в носенето й? Също, как смятате че усвояването на средствата от ПВУ може да повлияе този процес?

Убеждаването на избирателите за важността на антикорупционната тема е работа на партиите. Важно е обаче да се има предвид, че именно проблемът с корупцията е в топ трите главни проблеми, посочени от българите.

Необходима е солидна борба с корупцията чрез независим съдебен и прокурорски орган, като усвояването на средствата от ПВУ може да окаже влияние върху този процес.

За добра борба с корупцията са необходими силни институции и законодателство, което изисква по-широк подход от само декларации и декларации.

– Доколко смятате, че антикорупционната тема може да бъде толкова мотивираща за избирателите, че да ги доведе до по-голяма активност и да доведе до различни резултати на следващите избори?

Най-вероятно трябва да има и други идеи и реформи на различни нива, за да се повиши активността на избирателите и да се постигнат реални резултати. Антикорупционната тема сама по себе си не може да доведе до значими електорални промени.

Необходимо е обсъждане на реформи в различни сектори на обществото, не само в областта на съдебната система и борбата с корупцията. Важно е да се съсредоточим и върху други проблеми като здравеопазването, образованието, енергийният преход и други.

Считам, че успешната реформа включва цялостен подход към проблемите, а не само фокус върху корупцията.

– Как можем да излезем от цикъла на постоянни избори и как биха могли нови политически проекти да променят сценария? Виждате ли възможност за появата на нов тип политическа партия или проект в близко бъдеще?

Излизането от цикъла на постоянни избори изисква засилване на партийната система и създаване на стабилно правителство чрез реални реформи и договори, а не само чрез декларации преди изборите.

Успехът на нови политически проекти и партии ще зависи от техните предложения и програми, както и от изграждането на обществена подкрепа. От решаващо значение е да се даде време на партиите след изборите да изпълнят обещанията си и да бъдат отговорни пред избирателите.

Необходимо е да се направи всестранна реформа в политическата сцена, като се обърне внимание не само на избирателните кампании, но и на наистина независими и силни институции.

Новите политически проекти могат да променят сценария, но само ако предложат конкретни и ефективни решения за проблемите на обществото.