Начало Новини ТАСР: Словашки политички предложиха намаляване до 5% на ДДС върху менструалните продукти

ТАСР: Словашки политички предложиха намаляване до 5% на ДДС върху менструалните продукти

39
ТАСР: Словашки политички предложиха намаляване до 5% на ДДС върху менструалните продукти

Словашката депутатка Мартина Холечкова (независима) предложи намаляването на ДДС върху продуктите за дамска хигиена до 5%, предаде словашката новинарска агенция ТАСР, която отрази организирана от народната представителка пресконференция.  

„Правителството вдига цените на всичко и за всички, защото не е в състояние да пести от себе си. След това се говори за намаляване на ДДС върху основните храни. Напълно съм съгласна с това. Но както хлябът е насъщна храна, менструалните продукти представляват насъщна нужда за жените. Затова предлагам ДДС за тези продукти да падне до 5 на сто. Нека спрем да пренебрегваме проблема, наречен менструална бедност“, подчерта Холечкова. 

Според проучване, проведено през май от социологическа агенция Ен Ем Ес, близо 44% от жените в Словакия поне веднъж в живота си са се сблъсквали със ситуация, при която не са могли да си позволят да купят дамски превръзки или тампони. Проблемът най-често засягал самотните майки. 

Депутатката Анежка Шкопова (ПП „Словакия“) допълни, че жените никога не трябва да бъдат заставяни да избират между покупката на хигиенни продукти или нещо за домакинството. „Намаляването на ДДС е въпрос на социална справедливост и съвпада с директивата на Съвета на ЕС, която поставя средствата за дамска хигиена в продуктовата категория с по-ниска ставка на ДДС“, допълни тя. 

Яна Житнанска от извънпарламентарната партия „Демократи“ посочи по време на пресконференцията чуждестранно изследване, според което през живота си една жена плаща средно 3800 евро за тампони и превръзки. 

„Съседните страни имат значително по-нисък ДДС върху тези хигиенни продукти. Например в Полша е 5%, в Хърватия 6%, в Австрия 10%, а в Италия 5%. Извън Европейския съюз има дори държави с нулев ДДС върху тях“, заяви тя. 

(Тази новина се разпространява по споразумение между БТА и ТАСР)