Начало Новини Тайван определи китайските военни маневри около острова като явна провокация

Тайван определи китайските военни маневри около острова като явна провокация

74
Тайван определи китайските военни маневри около острова като явна провокация

Двудневните военни маневри на Китай в близост до Тайван са „явна провокация към международния ред“, заяви говорителката на тайванското президентство, цитирана от Франс прес.

„Неотдавнашната едностранна провокация на Китай не само подкопава статуквото на мира и стабилността в Тайванския проток.Тя е и явна провокация към международния ред, която предизвиква сериозна загриженост и осъждане от страна на международната общност“, заяви Карен Куо.

Китайските маневри приключиха снощи, припомня Ройтерс. Пекин, който смята, че демократично управляваният Тайван е негова територия, започна ученията си три дни встъпването в длъжност на президента Уилям Лай, когото властите на КНР смятат за „сепаратист“. Пекин заяви, че ученията са „наказание“ за речта на Лай при встъпването му в длъжност в понеделник, в която той заяви, че двете страни на Тайванския проток „не са подчинени една на друга“. Според Пекин това е декларация, че двете страни са отделни държави.

Лай многократно е предлагал преговори с Китай, но е получавал отказ. Той заявява, че само народът на Тайван може да реши своето бъдеще и отхвърля китайските претенции за суверенитет.